Overslaan en naar de inhoud gaan

Blok: Verkwanseling koppositie Nederland in ICT dreigt

Bij zijn vertrek als CEO van KPN heeft Eelco Blok geen goed woord over voor de langetermijnvisie van het Nederlandse kabinet op het gebied van ICT.
Eelco Blok
© KPN
KPN

Blok zegt in een afscheidsinterview in het Financiëele Dagblad dat het doodzonde zou zijn als Nederland als het beste jongetje van de klas, de achterblijver wordt in Europa. "Het is ook niet nodig", volgens Blok.

Blok fulmineert met name tegen het besluit van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) de frequenties in de 3,5 GHz-band tot 2020 niet beschikbaar te stellen. Die frequenties zijn in Europees verband aangewezen als een van de frequentiesets voor de nieuwe 5G mobiele datatechnologie. Ze zijn belangrijk voor telecombedrijven om het volledige pakket diensten aan te kunnen bieden.

Defensie zit in de weg

De frequenties zijn echter tot 2020 toegewezen aan Defensie en bedoeld voor spionagetaken onder meer uitgevoerd in het Friese Burum. Het kabinet en Kamerleden zeggen open te staan voor de inbreng van de kabel- en telecomsector, maar Blok vraagt zich af of dat wel goed gaat.

In het buitenland kunnen de exploitanten van mobiele netwerken wel vol op aan de slag met de nieuwe 5G-technologie. Daardoor komt de positie van Nederland onder druk te staan. Blok maakt zich verder zorgen over de veiling van andere frequentieblokken onder meer voor 5G. Die veiling staat voor volgend jaar op het programma. In tegenstelling tot buurlanden stuurde het kabinet bij de laatste veiling aan op een maximale opbrengst voor de schatkist. Blok wijst er op dat in Frankrijk de frequenties destijds gratis of tegen een heel lage vergoeding beschikbaar kwamen voor de exploitanten, mits ze zorgden voor een goede dekking in gebieden waar deze achterbleef.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in