Innovatie & Strategie

Blockchain
zorg

Blockchain uitkomst voor de zorg

Eén op de vijf zorgorganisatie zet in 2020 blockchain in voor diverse toepassingen.

arts en patiënt © CC0 Pixabay,  waldoruiz
7 augustus 2018

Eén op de vijf zorgorganisatie zet in 2020 blockchain in voor diverse toepassingen.

Niet alleen financiële instellingen en bedrijven in de logistiek kijken met interesse naar wat blockchain voor hen kan betekenen. Ook in de gezondheidszorg biedt de technologie tal van kansen, stelt IDC.

Over twee jaar komen bij 20% van de spelers in de gezondheidszorg de blockchaintoepassingen uit de experimenteerfase, verwacht IDC op basis van recent onderzoek. Uit het rapport blijkt dat blockchain een rol als nieuwe generatie middleware kan krijgen en daarmee een alternatief biedt voor de health information exchanges. Blockchain kan een veilige schakel vormen voor patiëntgegevens die van belang is voor zowel zorgverleners als apothekers, verzekeraars en onderzoekers.

"Blockchain effent de weg voor interoperabiliteit op enig moment. Het is beter gedistribueerd. Het is meer gecentraliseerd. Het is meer permanent [sic], toegankelijker", zegt Mutaz Shegewi, research director bij IDC en auteur van het rapport. Nu nog vormt de verscheidenheid aan patiëntinformatiesystemen een grote puzzel.

Maar ondanks veelbelovende plannen en experimenten, IDC ziet ook nog wel beren op de weg. Want anders dan logistiek en de financiële sector heeft de gezondheidszorg te maken met sterke regulering en beveiligingseisen.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
3
Reacties
P.J. Westerhof LL.M MIM 08 augustus 2018 12:34

Gezien de media-coverage heeft het rapport erg veel weg van opgewarmde lucht. Het lijkt mij sterk dat het de $4.500 waard is

Mark 07 augustus 2018 17:44

Jammer dat er niet gerefereerd wordt aan eerdere publicaties en onderzoek die nog meer beren op de weg (en weinig concrete voordelen) zien bij de invoering van blockchain in o.a. de zorg.

Nu klinkt het wat gratuit: Tegelijkertijd "beter gedistrubueerd" en "meer gecentraliseerd" is natuurlijk heel knap, om niet te zeggen paradoxaal. Maar: Meer dan wat, beter dan wat? En wat verhelpt blockchaintechnologie nu precies aan die grote puzzel van "verscheidenheid aan patiëntinformatiesystemen"? Misschien legt het rapport dit allemaal haarfijn uit, maar de citaten wekken de indruk dat de hype weer eens aangezwengeld moest worden...

Rob Jacobs 07 augustus 2018 13:18

“..Want anders dan logistiek en de financiële sector heeft de gezondheidszorg te maken met sterke regulering en beveiligingseisen...”.Volgens mij kan de financiële sector er ook wat van, als het gaat om regulering en beveiliging..?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.