Management

Blockchain
blockchain

'Blockchain komt op de radar van CIO als nuttig bedrijfsmiddel'

IBM: Blockchain is geen esoterische technologiediscussie.

© CCO/Pixabay The Digital Artist
11 januari 2021

IBM: Blockchain is geen esoterische technologiediscussie.

Het enthousiasme rond blockchain kende de afgelopen jaren een hoge piek en een diep dal. Maar volgens IBM klimt de technologie nu uit het dal en is duidelijk een hulpmiddel dat het verschil kan maken voor grote organisaties die met een brede set partners op zoek naar een transparante en betrouwbare datauitwisseling.

Volgens Alistair Rennie - bij IBM verantwoordelijk voor blockchain-ontwikkelingen - heeft elke CIO die bezig is met transformatie, na moeten denken over hoe dat op een interatieve, agile, snelle en open manier kan. "Wij zien nu dat zij blockchain op hun radar krijgen als een werkelijk succesvol bedrijfsmiddel", zegt hij tegen Venturebeat. IBM heeft ondanks de deceptie die ontstond na de hype over blockchain enkele jaren geleden, stug doorgewerkt aan het verder uitwerken van praktijkvoorbeelden waarbij blockchain een voordeel biedt ten opzichte van de reguliere aanpak.

IBM's belangrijkste toepassing is de Hyperledger, ofwel het open source initiatief van de Linux Foundation om blockchain geschikt te maken voor gebruik door grotere organisaties. IBM leverde de meeste bijdragen aan dit project. Het is vooral gericht op het voorkomen van fraude. Door standaarden op te stellen die in verschillende industrieën op dezelfde manier worden toegepast, is nu een situatie ontstaan waarbij al 67 grote organisaties projecten hebben opgezet waarbij gebruik gemaakt wordt van het blockchain-platform dat gebruik maakt van de gedistribueerde ledger (grootboek) technologie.

Een van de toepassingen waarmee IBM de boer op gaat om het nut aan te tonen van blockchain, is het IBM Food Trust Network. Daarmee kunnen deelnemers in het hele keten van boer tot consument de bewerking van producten nagaan. De blockchain-aanpak voorkomt dat er een complex systeem moet worden gebouwd dat een koppeling verzorgd van de verschillende systemen van de partners betrokken bij de keten. Onder meer Walmart - een van de grootste supermarktketens in de VS - en Carrefour - een grote keten van supermarkten in Frankrijk - gebruiken het platform inmiddels om de producten die bij hen in de schappen komen, te volgen. Dat voorkomt bijvoorbeeld de vernietiging van grote partijen sla wanneer er ergens een bacteriële besmetting is geconstateerd. De keten was tot voor kort zo ondoorzichtig dat onmogelijk kon worden nagegaan welke partijen nog meer besmet konden zijn. Dus werd vaak de hele voorraad weggegooid.

Uitkomst in de Covid-19-crisis

De Rapid Supplier Connect is een platform dat in het voorjaar vorig jaar werd ingezet om heel snel toeleveringsketens te veranderen als gevolg van de Covid19-pandemie. Opeens werden bedrijven uit heel vreemde branches ingezet voor het maken van mondkapjes of desinfecterende gels. Zij konden makkelijk aanhaken in een toeleveringswereld waar ze geen ervaring mee hadden. Door de blockchain hadden ze zekerheid over de verstrekte informatie en de verrekening waardoor snel een nieuwe marktplaats ontstond.

Volgens Rennie ging het twee jaar geleden nog vooral om het uitvoeren van pilotprojecten waarbij veel kinderziekten naar boven kwamen. Maar zeker de afgelopen anderhalf jaar zijn steeds meer van zijn klanten de voor specifieke branches opgezette blockchainplatformen gaan inzetten op een dagelijkse basis.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.