Development

Apps
hond

Blindengeleidehond krijgt digitale concurrent

© CC-BY-2.0 - Flickr Walter Rumsby
6 november 2014
Microsoft werkt samen met Future Cities Catapult aan een headset waarmee visueel gehandicapten audio-aanwijzingen over hun omgeving oppikken.

De headset maakt gebruik van een soort navigatie-app op de smartphone van de gebruiker. Deze moet dan wel onder Microsofts eigen besturingssysteem Windows Phone draaien. De aangeboden informatie is afgestemd op de behoeften van voetgangers en primair bedoeld om het gebrek aan visuele oriëntatie enigszins te compenseren. Het systeem oriënteert zich behalve op GPS en geannoteerde kaarten ook op digitale radiobakens op onder meer bushaltes

Geluidsoverdracht via bot

Een door geraadpleegde deskundige van de Britse geleidehondenstichting Guide Dogs, schat in dat de oplossingen kan helpen om het dagelijks leven van blinden te verbeteren. Zo'n 180.000 van de 2 miljoen geregistreerde visueel gehandicapten komt nauwelijks de deur uit.

De headset in kwestie is een aangepaste versie van een soortgelijk hulpmiddel dat Microsoft al eerder ontwikkelde voor fietsers. Om te voorkomen dat hij ten koste gaat van belangrijke auditieve input uit de omgeving, geeft het geluid niet door via de normale gehoorgang, maar door contracttransmissie via het bot vlak voor het oor.

Future Cities Catapult rekent met 285.000.000 visueel gehandicapten wereldwijd op een behoorlijke afzetmarkt voor het systeem, dat nog wel in de pilot-fase verkeert.

 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.