Beheer

Security
Onderzoek

Blauw: softwarebedrijf Nebu is onderzoek datalek gestart

Nebu onderzoekt welke data gestolen zijn door hackers. 

26 april 2023

Nebu onderzoekt welke data gestolen zijn door hackers. 

Softwarebedrijf Nebu onderzoekt welke persoonlijke gegevens in bezit zijn van hackers. Dit meldt bestuursvoorzitter Jos Vink van marktonderzoeksbureau Blauw woensdag. Het bureau uit Rotterdam maakt gebruik van software van Nebu, waardoor data van Blauw en klanten van Blauw als de NS en VodafoneZiggo mogelijk ook op straat liggen.

Vorige maand kregen hackers toegang tot de computersystemen van Nebu, dat werd ruim een dag later ontdekt. Nebu maakt software die marktonderzoekers gebruiken om tevredenheidsonderzoeken te doen voor bedrijven. Persoonlijke gegevens van mensen die meededen met tevredenheidsonderzoeken zijn mogelijk ook gelekt. Het kan zijn dat data van enkele miljoenen Nederlanders op straat liggen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet weten dat minstens 156 organisaties in Nederland mogelijk de dupe zijn van dit datalek.

Nebu wilde tot voor kort niks zeggen over welke gegevens van Blauw zijn buitgemaakt. Het bureau spande daarom een kort geding aan. De rechtbank in Rotterdam oordeelde drie weken geleden dat Nebu met meer informatie moet komen en een onafhankelijk onderzoek naar het lek moet starten. De resultaten daarvan moet het softwarebedrijf delen met Blauw. Vink verwacht die binnen enkele weken te ontvangen. "Ik hoop dat er uitsluitsel komt. Het kan ook zijn dat er niks is gelekt", zegt hij.

Nebu, dat in Nederland een locatie heeft in Wormerveer, wilde niet reageren op vragen over het onderzoek. Moederbedrijf Enghouse Systems in Canada was niet bereikbaar.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.