Overslaan en naar de inhoud gaan

Bits of Freedom onderzoekt corona opt-in

Bits of Freedom is een onderzoek begonnen naar de corona opt-in, waarmee de medische gegevens van ruim acht miljoen Nederlanders zonder toestemming worden doorgegeven. Daarbij staan de gegevens van degenen die geen keuze hebben gemaakt over het wel of niet toegankelijk maken van hun gegevens voor het Landelijk Schakelpunt (LSP) centraal.
onderzoek
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De burgerrechtenbeweging meldt op haar website dat er ‘signalen uit de praktijk’ zijn dat er iets fout is gegaan met de noodmaatregel voor de corona opt-in. “Uit een klein onderzoek naar de uitvoering van de corona opt-in werd duidelijk dat niet één van de ondervraagden op de hoogte was van deze maatregel. Ook had ruim de helft geen keuze gemaakt om wel of niet toestemming te verlenen voor het delen van hun medisch dossier”, aldus Bits Of Freedom.

'Doorgifte onnodig'

Volgens de organisatie is het onnodig dat zorgverleners een overzicht hebben van een gehele medische geschiedenis. De maatregel mag volgens Autoriteit Persoonsgegevens alleen worden uitgevoerd met een extra toestemmingseis, maar volgens Bits of Freedom wordt die extra toestemmingseis niet goed genoeg nageleefd.

“We hebben gekeken hoe er in de praktijk toestemming wordt verleend en of dit klopt met de keuzes van burgers. We hebben respondenten gevraagd om te controleren of zij de toestemmingen die op www.volgjezorg.nl als verleend staan aangegeven wel kloppen. Bij bijna 50 procent van de ondervraagden blijkt dit niet zo te zijn.”

Oproep voor meer onderzoek

Bits of Freedom onderzoekt momenteel of er aanleiding is voor meer onderzoek. De organisatie doet een oproep om te checken of er toestemming is verleend en wijst belangstellenden erop hoe dit werkt. Deelnemers worden gevraagd om enkele vragen te beantwoorden, om zo te helpen bij het in kaart brengen van de situatie.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in