Beheer

IT beheer
bitcoin

'Bitcoin verbruikt meer stroom dan Nederland'

Het maken van een individuele bitcoin kost tot wel 7000 dollar aan stroom

Bitcoin © CC0 Pixabay.com,  3dman_eu
11 januari 2018

Het maken van een individuele bitcoin kost tot wel 7000 dollar aan stroom

De bitcoin verbruikt dit jaar naar verwachting meer stroom dan heel Nederland. Dat stelt een analist van de Amerikaanse bank Morgan Stanley.

Achter de digitale valuta bitcoin zit complexe technologie, die draait op zware computers. Voor die computers is veel stroom nodig.

Morgan Stanley schat dat stroomverbruik in 2018 op 120 tot 140 terawattuur. Het stroomverbruik in Nederland was de afgelopen jaren volgens het CBS net geen 120 terawattuur. Het stroomverbruik ten behoeve van bitcoin mining is nu gelijk aan ongeveer 0,2 procent van het totale elektriciteitsgebruik van de hele wereld. Dat neemt echter verder toe tot 0,6 procent, verwacht Ashworth. Daarmee komt het op gelijke hoogte met het geschatte verbruik van alle elektrische auto's in 2025.

China past er voor

Het 'maken' van een individuele bitcoin kost volgens de marktkenner drieduizend tot zevenduizend dollar aan stroom. Het zogeheten minen, het proces waarbij computers nieuwe bitcoins maken, gebeurt nu vooral in landen waar de stroomkosten relatief laag zijn. China wil daar iets aan doen vanwege het hoge elektriciteitsverbruik, maar ook vanwege de verwachte financiële risico's die samenhangen met bitcoin.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.