Development

Software-ontwikkeling
Bitcoin

'Bitcoin is milieuramp in wording'

© CC0 - Pixabay
31 maart 2016
Tegen 2020 kost het mijnen van bitcoins 5500kWh de bitcoin, ofwel de helft van de energie die een Amerikaans gezin jaarlijks consumeert. Daar komt per bitcoin minstens 4000 kilo CO2 bij vrij.

Dat scenario berekent zelfverklaard bitcoin-enthousiast Sebastiaan Deetman in het artikel Bitcoin could consume as much electricity as Denmark by 2020 op Motherboard. Hij bouwt daarbij voort op een eerdere analyse, ook op Motherboard, van Christopher Malmo. Malmo kwam in zijn berekeningen tot de conclusie dat iedere Bitcoin-transactie evenveel elektriciteit vergt als het dagelijks verbruik van 1,6 Amerikaans gezin.

Deetman richt zich niet op het uitvoeren van bitcointransacties, maar op het mijnen van bitcoins. De optimistische variant van Deetmans berekening gaat uit van:

  • gebruik van de beste beschikbare technologie en een exponentiële afname van het energiegebruik,
  • vervanging van mininghardware na 3 jaar,
  • een groei in de hashrate van 5 procent per maand; dat is het laagste gemeten gemiddelde niveau over een periode van 12 maanden (van medio oktober 2014 tot medio oktober 2015) sinds de introductie van voor bitcoinmining geoptimaliseerde processors
  • stabilisatie van de hashrate in de eerste zes maanden na halvering van de bitcoin-blockvergoeding.

Bij die aannames groeit het vermogen dat het bitcoinnetwerk afneemt van 350 MW nu naar 417 MW begin 2020, berekende Deetman. Dat correspondeert in zijn berekeningen met een elektriciteitsverbruik van 5500 kilowattuur per bitcoin. En als de helft daarvan met fossiele brnadstoffen wordt opgewekt, wordt voor iedere bitcoin 4000 kilo CO2 in de atmosfeer geloosd.

Het kan ook tegenvallen

In een pessimistisch scenario pakt het energieverbruik stukken dramatischer uit. Dan kan de elektriciteitsconsumptie van het bitcoinnetwerk de komende 4 jaar groeien naar 14 gigawatt, ofwel het equivalent van het opgestelde vermogen in bijvoorbeeld Denemarken, aldus Deetman. Daarvoor moet het volgende werkelijkheid worden:

  • De energie-efficiency bij bitcoinmining stijgt met het gemiddelde van de afgelopen jaren
  • Mininghardware blijft 5 jaar in gebruik
  • De hashrate groeit met 12 procent per maand – de gemiddelde maandelijkse groei in de periode juli 2014 tot en met januari 2016
  • Halvering van de bitcoin-blockvergoeding heeft geen dempend effect op de groei van de hashrate.

De productie van 1 bitcoin verbruikt in een pessimistisch scenario dus evenveel elektriciteit als bijna 17 Amerikaanse gezinnen.

Herontwerp van blockchaintechniek nodig
Deetman vindt niet dat zijn berekeningen moeten worden gebruikt als argument tegen blockchain-technieken à la bitcoin. Hij houdt ook een slag om de arm bij de precieze cijfers. Maar dat bitcoins een negatief effect hebben op het milieu staat voor hem wel vast. En die milieu-aspecten zouden naar zijn mening aanleiding moeten zijn voor een grondig herontwerp van de manier waarop de veiligheid van bitcoins mijnen en van bitcointransacties wordt gegarandeerd.

Voor wie zijn berekeningen wil controleren, heeft  Deetman zijn cijfers in een spreadheet beschikbaar gemaakt. Dat spreadsheet is te vinden via het genoemde artikel.

 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
A3aan 14 juni 2018 09:19

Vergelijk BTC eens met commodities als Goud, Diamanten, ruwe olie, zeldzame ertsen zoals Kobalt; belangrijk voor de fabricage van je smartphone. Kinderlijke verwachting dat het niks moet kosten; dat alles uit de supermarkt klaar en af komt. Waar komt vlees vandaan? Wat kost het om vlees te produceren tot aan het moment dat het in de koeler van de AH ligt? Kijk eens wat de kosten zijn voordat je je toekomstige bruid een gouden ring cadeau doet, of 1 met een joekel van een diamant. Nog nooit van conflict diamanten gehoord? De tol van het op boren van olie en aardgas(Groningen)? De kinderarbeid die gebruikt wordt om van de erts kobalt een Iphone-X te fabriceren. Hoeveel aarde en gesteente moet met AMFO opgeblazen worden en afgevoerd met diesel dorstige machines om tot een gouden bouilon om te smelten? Leuk al die cijfertjes die hierboven gepubliceerd worden, deze meneer verdient ook geld met zijn onderzoeken; het heeft niet meer waarde als de statistieken van de kosten en uiteindelijke ROI bij bevoordeeld de keuze om over te gaan tot hydraulic fracturing, 'fracking', voor de exploitatie van schalieolie/gas. Als het gratis zou zijn verliest het zijn (digitale)waarde, letterlijk gebakken lucht. Maar Satoshi maakte juist een digitale commodity met SHA256 die juist zorgde voor schaarste met grote vraag. Supply and demand my friend... Dit artikel is in mijn ogen of gecreëerd/gesponsord/gepubliceerd om FUD de markt op te praten; of onwetenheid omtrent de intrinsieke waarde van een nieuw digitaal/virtuele currency/commodity. Ik neig naar het laatste.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.