Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bitcoin is milieuramp in wording'

Dat scenario berekent zelfverklaard bitcoin-enthousiast Sebastiaan Deetman in het artikel Bitcoin could consume as much electricity as Denmark by 2020 op Motherboard. Hij bouwt daarbij voort op een eerdere analyse, ook op Motherboard, van Christopher Malmo. Malmo kwam in zijn berekeningen tot de conclusie dat iedere Bitcoin-transactie evenveel elektriciteit vergt als het dagelijks verbruik van 1,6 Amerikaans gezin.
bitcoin
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Deetman richt zich niet op het uitvoeren van bitcointransacties, maar op het mijnen van bitcoins. De optimistische variant van Deetmans berekening gaat uit van:

  • gebruik van de beste beschikbare technologie en een exponentiële afname van het energiegebruik,
  • vervanging van mininghardware na 3 jaar,
  • een groei in de hashrate van 5 procent per maand; dat is het laagste gemeten gemiddelde niveau over een periode van 12 maanden (van medio oktober 2014 tot medio oktober 2015) sinds de introductie van voor bitcoinmining geoptimaliseerde processors
  • stabilisatie van de hashrate in de eerste zes maanden na halvering van de bitcoin-blockvergoeding.

Bij die aannames groeit het vermogen dat het bitcoinnetwerk afneemt van 350 MW nu naar 417 MW begin 2020, berekende Deetman. Dat correspondeert in zijn berekeningen met een elektriciteitsverbruik van 5500 kilowattuur per bitcoin. En als de helft daarvan met fossiele brnadstoffen wordt opgewekt, wordt voor iedere bitcoin 4000 kilo CO2 in de atmosfeer geloosd.

Het kan ook tegenvallen

In een pessimistisch scenario pakt het energieverbruik stukken dramatischer uit. Dan kan de elektriciteitsconsumptie van het bitcoinnetwerk de komende 4 jaar groeien naar 14 gigawatt, ofwel het equivalent van het opgestelde vermogen in bijvoorbeeld Denemarken, aldus Deetman. Daarvoor moet het volgende werkelijkheid worden:

  • De energie-efficiency bij bitcoinmining stijgt met het gemiddelde van de afgelopen jaren
  • Mininghardware blijft 5 jaar in gebruik
  • De hashrate groeit met 12 procent per maand – de gemiddelde maandelijkse groei in de periode juli 2014 tot en met januari 2016
  • Halvering van de bitcoin-blockvergoeding heeft geen dempend effect op de groei van de hashrate.

De productie van 1 bitcoin verbruikt in een pessimistisch scenario dus evenveel elektriciteit als bijna 17 Amerikaanse gezinnen.

Herontwerp van blockchaintechniek nodig
Deetman vindt niet dat zijn berekeningen moeten worden gebruikt als argument tegen blockchain-technieken à la bitcoin. Hij houdt ook een slag om de arm bij de precieze cijfers. Maar dat bitcoins een negatief effect hebben op het milieu staat voor hem wel vast. En die milieu-aspecten zouden naar zijn mening aanleiding moeten zijn voor een grondig herontwerp van de manier waarop de veiligheid van bitcoins mijnen en van bitcointransacties wordt gegarandeerd.

Voor wie zijn berekeningen wil controleren, heeft Deetman zijn cijfers in een spreadheet beschikbaar gemaakt. Dat spreadsheet is te vinden via het genoemde artikel.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in