Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
grapperhaus

BIT: stop met centraal ICT-platform politie

Grapperhaus: stoppen is geen optie

Ferd Grapperhaus © CC BY-SA 2.0 - Wkimedia.com Yordan Simeonov
16 december 2019

Grapperhaus: stoppen is geen optie

Het BIT adviseert te stoppen met de ontwikkeling van een nieuwe systeem voor centrale dataopslag van de politie. Het is “risicovol, nodeloos ingewikkeld en duur.” Voor minister Grapperhaus is stoppen echter “geen optie”.

Het Operationeel Politie Platform (OPP) is sinds 2012 in ontwikkeling en kostte tot 2018 in elk geval al 44 miljoen euro. Het systeem moet het fundament vormen voor twaalf registratieve systemen van de politie. Het BIT heeft nu een toets uitgevoerd op het project Winkeldiefstal (PVR-WD). Daar komen drie aanbevelingen uit, waarvan één luidt te stoppen met OPP of de opzet ervan te herzien.

“Draai de keuze voor het zelf ontwikkelde OPP-platform terug en zet in plaats daarvan in op bewezen, marktconforme technologie voor het ontwikkelen van mobiele systemen”, adviseert het BIT. Voor het OPP wordt met veel eigen, nieuwe technologieën gewerkt, waaronder eigen programmeertalen.

Kennis ontbreekt

Volgens het BIT is het erg moeilijk daarvan kennis te vinden in de markt. Ook is het duur om erin te ontwikkelen. Bovendien is gekozen voor een afwijkende manier van dataopslag, wat complex is zonder enige noodzaak daarvoor, vindt het BIT. Daarbij komt dat het onduidelijk is of dit platform geschikt gemaakt kan worden om grootschalige systemen op te bouwen. Ervaring met eBriefing en E&S leert dat er problemen waren met integriteit en stabiliteit. Wel is inmiddels een nieuwe versie uitgebracht, maar het is niet duidelijk of de problemen daarmee zijn opgelost omdat er nog geen code in productie is genomen, voert het BIT aan.

Grapperhaus echter weigert het OPP aan de kant te schuiven. “Dat is geen optie. Het huidige OPP is storingsvrij en stabiel.” Die mening baseert hij onder meer op “externe onderzoeken naar het functioneren van het plarform en het feit dat het huidige platform stabiel functioneert”, ziet hij goede kansen om OPP een toekomstvast platform te laten zijn voor de ICT-vernieuwing binnen de politie.

Nieuw onderzoek nodig

Twee andere aanbevelingen van het BIT onderschrijft Grapperhaus wel. Hiervoor laat hij nog een externe partij onderzoeken hoe die aanbevelingen zo goed mogelijk ingevoerd kunnen worden. Het BIT adviseert niet te kiezen voor een volledige vervanging van de 12 huidige registratieve systemen en MEOS door één systeem maar voor een landschap met kleinere meer ontkoppelde systemen die samenwerken op basis van services. Ook raadt het aan in te zetten op concrete, beheersbare vernieuwingen die direct waarde toevoegen.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.