Overslaan en naar de inhoud gaan

'Binnen 5 jaar neemt AI netwerkbeheer volledig over'

Juniper doet een schepje bovenop een visie die recent al is neergelegd door onder meer Cisco. CEO Rami Rahim van Juniper ziet volledig AI-gedreven netwerkbeheer binnen 5 jaar komen.
Kabels
© Shutterstock
Shutterstock

Rahim ging bij de opening van de Global Summit-conferentie wel wat verder dan de strategie die Cisco twee weken geleden schetste. Cisco wil met zijn predictive analytics engine netwerkbeheerders vooral waarschuwen en sommige acties uit handen wil nemen. Beslissingen over essentiële veranderingen aan het netwerk blijven echter de taak van de beheerder. Rahim schetst echter een nabije toekomst met een 'selfdriving network' waar mensen 'letterlijk niets meer aan hoeven te doen', meldt The Register.

Volgens Rahim is de inzet van kunstmatige intelligentie in netwerkbeheer een uitgemaakte zaak. De afgelopen jaren zijn er zo veel gegevens beschikbaar gekomen - ook uit het netwerk zelf - dat het voor mensen geen doen is daar maximaal profijt van te trekken. Met de inzet van AI kan dat wel. Daardoor is het mogelijk een enorme versnelling aan te brengen in het beschikbaar maken van nieuwe diensten in het netwerk. Daarnaast zijn dan verstoringen veel eerder te ontdekken en kan er eerder actie tegen worden ondernemen; voordat netwerkgebruikers er last van krijgen. Door geautomatiseerd toezicht wordt het ook veel eenvoudiger grote netwerken de ondersteunen en beheren.

Pijlers onder strategie ingekocht

Om aan die visie invulling te geven, heeft Juniper onder meer via verschillende overnames de afgelopen jaren gebouwd aan de benodigde kennis, expertise en technologie, blijkt uit een opsomming van The Register. Zo werd Mist ingelijfd, een producent van reguliere LAN-technologie, maar met bijzonder portfolio aan AI-ondersteunde netwerkapparatuur voor grote organisaties. Dat is de kern van visie van Juniper geworden: om alle apparatuur te 'Mist-ificeren' met AI-functionaliteit.

Juniper wil daarnaast een einde maken aan verticaal geïntegreerde data networking stacks en daarvoor ondersteunt de leverancier elke multivendor-strategie van klanten. Dat is mogelijk geworden door de overname van Apstra, een bedrijf dat technologie ontwikkelde die al die verschillende apparatuur orkestreert en automatiseert.

Hoewel er belangrijke voorwaarden zijn gecreëerd met deze overnames, is er volgens Rahim nog veel werk te doen voordat er een volledig AI-gebaseerd netwerkbeheer gerealiseerd is, waarbij de mens 'uit de lus' (out of the loop) kan worden gehaald. Maar de Juniper-topman denkt dat punt wel binnen 5 jaar te kunnen bereiken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in