Innovatie & Strategie

Personal Tech
Apple 1

Bijzondere Apple 1 computer onder de hamer

Computer uit 1976, die wordt gezien als grondlegger van het Apple-succes, moet enkele tonnen opleveren.

27 augustus 2018

Computer uit 1976, die wordt gezien als grondlegger van het Apple-succes, moet enkele tonnen opleveren.

Liefhebbers en verzamelaars van Apple kunnen hun hart ophalen; het Amerikaanse veilinghuis RR Auction laat een originele Apple 1 computer onder de hamer komen. Liefhebbers moeten echter wel beschikken over een dikke portemonnee: de verwachte opbrengst van de computer ligt volgens het veilinghuis op enkele tonnen.

Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak produceerden vanaf 1976 ongeveer 200 stuks van de Apple 1, waarvan er op dit moment nog ongeveer 60 over zijn en er slechts 8 volledig functioneren. In 2017 werd een andere Apple 1 nog geveild, uiteindelijk wisselde deze computer voor een ton van eigenaar. De huidige veiling moet naar verwachting een veelvoud hiervan opleveren.

De computer die nu onder de hamer komt, is volledig functioneel en gerestaureerd naar de originele staat door Apple-expert Corey Cohen, zo meldt het veilinghuis. De Apple 1 heeft zonder problemen acht uur lang een test afgewerkt en is nog voorzien van het originele toetsenbord.

Byte Shop- editie

De Apple 1 is een zogeheten Byte Shop-uitvoering. In de jaren 70 klopte Steve Jobs, op zoek naar een groter publiek aan bij Paul Terrell, eigenaar van The Byte Shop in het Californische plaatsje Mountain View.

De Byte Shop was een van de eerste personal computerwinkels ter wereld. Met het doel om de computer buiten het rijk van de hobbyist en naar de consument te brengen, stemde Terrell ermee in 50 stuks van de Apple-1-computer te kopen, maar alleen als ze volledig waren gemonteerd. De Apple-1 werd daarmee een van de eerste 'persoonlijke' computers die niet door de eindgebruiker moesten worden gesoldeerd. In totaal produceerden Jobs en Wozniak in een tijdsbestek van ongeveer tien maanden ongeveer 200 Apple-1-computers en verkochten er uiteindelijk 175.

De computer staat te boek als een van de grondleggers van het latere succes van de onderneming, die onlangs de grens van een marktwaarde van 1 biljoen dollar doorbrak.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.