Bijna alle ICT-apparatuur blijft in kringloop

28 juli 2008
Vorig jaar is in Nederland 21 miljoen kilo gebruikte ICT-apparatuur ingezameld en gerecycled, 13 procent meer dan in 2006. Met een hergebruik van 97 procent is de kringloop bijna volledig gesloten. Dat meldt ICT-Milieu in de eerste ‘ICT-Milieumonitor’ die de brancheorganisatie vandaag heeft uitgegeven.
Het nationale inzamelsysteem voor afgedankte computer- en telecomapparatuur bestaat sinds 1999. Sindsdien is ruim 110 miljoen kilo verwerkt. Het overgrote deel komt binnen via gemeenten: vorig jaar 1,25 kilo per hoofd van de bevolking, twee keer zoveel als in 2002.

Uit de ingezamelde apparatuur worden materialen gehaald die geschikt zijn voor hergebruik. Meer dan de helft van het totaalgewicht wordt vermalen tot ‘e-scrap’ waar smelterijen materialen als goud, zilver en palladium uit terugwinnen.

Uit de ICT-Milieumonitor 2007 blijkt verder dat het aantal ICT-apparaten in Nederlandse huishoudens vorig jaar met 6 miljoen is toegenomen tot 49 miljoen. Daarvan wordt 11 procent nooit gebruikt en 9 procent minder dan eens per maand. Gemiddeld zijn de apparaten ruim vier jaar oud. Tot de zelden of nooit gebruikte spullen behoren vooral mobiele telefoons en CRT-monitoren. Op het moment van afdanken zijn de apparaten gemiddeld zeven jaar oud, waarbij desktop-pc’s (8,1 jaar) en CRT-beeldschermen (8,5 jaar) het langst meegaan.

Het inzamelsysteem voor computer- en telecomapparatuur wordt bekostigd door de fabrikanten en importeurs. Zo’n 300 bedrijven maken gebruik van het systeem. Consumenten hoeven geen verwijderingsbijdrage te betalen bij aankoop van nieuwe apparaten. De verwerking vindt grotendeels plaats bij Sims Recycling Solutions in Eindhoven.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.