Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna 25% minder nieuwe WW-uitkeringen voor ICT'ers in juli

Het aantal werkloze ICT'ers daalt al sinds halverwege 2020, en ook in juli dit jaar zet die daling verder door. Volgens cijfers van het UWV lopen er nu 3.346 WW-uitkeringen voor ICT'ers, dat zijn er 49 minder dan in juni 2022.
Programmeren
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De instroom in de WW is in juli flink lager uitgevallen dan in juni, zo blijkt uit de nieuwste cijfers. In totaal zijn er 308 nieuwe WW-uitkeringen uitgegeven aan ICT'ers. Dat zijn er 100 stuks (of 24,5%) minder dan in juni dit jaar. Ten opzichte van juli 2021 is het verschil minder groot: toen werden er 18 meer nieuwe WW-uitkeringen aan ICT'ers toegewezen.

Dat het aantal lopende uitkeringen ondanks die flink lagere instroom niet harder gedaald is, heeft te maken met de uitstroom uit de WW. Die is namelijk in juli ook wat lager dan de maand ervoor. In totaal zijn 442 uitkeringen voor ICT'ers stopgezet in juli. Dat is 44 stuks minder dan in juni dit jaar en 265 minder dan in juli vorig jaar. 

De meeste lopende uitkeringen zijn nu voor hbo-geschoolde ICT'ers, namelijk 792. Nog eens 710 uitkeringen zijn voor mbo-geschoolde ICT'ers. 

Spanning groeit

Ondertussen blijft de spanning op de IT-arbeidsmarkt groeien, meldde het CBS gisteren. Een kwart van de ondernemers in de sector informatie en communicatie zegt dat de bedrijfsvoering wordt belemmerd door krapte op de ICT-arbeidsmarkt. 28,5% ziet bovendien de werkdruk stijgen als gevolg van het personeelstekort en bij 25,5% van de ondernemers zijn de arbeidskosten gestegen. 

Het aantal vacatures voor ICT-functies blijft bovendien steeds verder stijgen. In totaal zijn er nu 28,9 duizend vacatures in de sector informatie en communicatie. Dat zijn er 800 meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in