Loopbaan

Carriere
werven

Big Tech-bedrijven stoppen werven nieuw personeel uit angst voor recessie

Spotify reduceert nieuwe vacatures met 25%. 

16 juni 2022

Spotify reduceert nieuwe vacatures met 25%. 

Terwijl de IT-arbeidsmarkt in Nederland alleen maar krapper lijkt te worden en het aantal openstaande vacatures toeneemt, is in de Verenigde Staten een geheel andere beweging gaande. Diverse grote techbedrijven hebben aangekondigd minder nieuwe mensen aan te nemen of stoppen zelfs helemaal met het zoeken naar mensen. In een paar geval wordt zelfs personeel ontslagen.

Spotify is de meest recente toevoeging aan het lijstje van grote techbedrijven dat minder mensen aan gaat nemen. In een interne memo, die in handen is van Bloomberg, staat dat het bedrijf zijn aanwervingsgroei met 25% verminderd. Dat terwijl het bedrijf eerder juist enorm veel nieuwe mensen binnehaalde: tussen 2019 en 2021 werden 2.000 werknemers aangenomen. 

En Spotify is niet het enige bedrijf dat zijn groei wat verminderd. Ook Facebookmoederbedrijf Meta, Twitter, Uber, Snap en Lyft zeggen minder mensen aan te nemen dan voorheen. Meta stopt voor nu bijvoorbeeld met het aannemen van data scientists en recruiters, en Uber en Twitter stoppen even helemaal met het aannemen van nieuwe mensen. Netflix heeft zelfs aangekondigd 150 mensen te gaan ontslaan.

De trend kan ook (beperkte) gevolgen hebben voor Nederlandse IT'ers, gezien veel techbedrijven ook een Nederlandse vestiging of Nederlandse werknemers hebben. 

Angst voor recessie

De reden dat de bedrijven minder of zelfs helemaal geen nieuwe mensen aannemen, is vanwege angst voor een recessie. Net als in Nederland is ook in de Verenigde Staten sprake van een toenemende inflatie en hogere rentes. De zakelijke wereld in de VS is daardoor bang dat de economie trager wordt. "Er is nog veel onzeker", zegt Kyle Stanford, analyst bij änalysebureau PitchBook, tegenover de Financial Times. "Wordt het een volledige economische recessie? Of is het slechts een kleine tegenslag?" Het antwoord laat nog even op zich wachten, maar bedrijven nemen dus nu al voorzorgsmaatregelen. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.