Innovatie & Strategie

Analytics

Big Data-aanval IBM met PureData System

9 oktober 2012
IBM kondigde gisteren een nieuwe Big Data-oplossing aan: PureData System, waar onder de naam Project Sparta tot nu toe aan is gewerkt. Het idee achter PureData is organisaties te helpen problemen met Big Data op te lossen.

PureData System krijgt drie varianten, bleek gisteren, één geoptimaliseerd voor transacties, één voor operations en één voor analytics. De hoeveelheid data op deze planeet neemt snel toe. Volgens IBM’s laatste berekening komt er elke dag ongeveer 2,5 exabyte aan data bij. Negentig procent van alle data die nu bestaat, is in de afgelopen twee jaar ontstaan.

De PureData System-lijn gaat vooral snelheid brengen, om transacties uit te voeren en te monitoren, grootschalige analytische berekeningen en vergelijkingen op enorme datavolumes te doen, en allerlei controles uit te voeren. Dergelijke berekeningen vragen met PureData geen uren meer, maar minuten.

Vier jaar en 2 miljard dollar

Binnen IBM is vier jaar aan PureData system gewerkt en er is 2 miljard dollar aan onderzoek en ontwikkeling in gaan zitten. Eerdere producten in de Pure-lijn zijn PureFlex en PureApplications. PureFlex is een voorconfigureerd systeem dat rekenkracht, opslag, systeemmanagement en netwerkcomponenten combineert. PureApplications is een machine ontworpen voor databasetoepassingen en webtransacties.

Behalve IBM met PureData zetten ook Oracle met zijn 'engineered systems' als de Exadata, Exalytics en Exalogic en SAP met HANA in op rekenkracht en snelheid in om met Big Data aan de slag te gaan.  

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.