Overslaan en naar de inhoud gaan

'Biden onderzoekt Trump-ban Chinese bedrijven'

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden werkt aan een grootschalige evaluatie van de stappen die zijn voorganger Donald Trump heeft genomen ter inperking van de beveiligingsrisico's die bepaalde Chinese bedrijven zouden vormen. De gedwongen verkoop van de Amerikaanse tak van social app TikTok aan Walmart en Oracle is voorlopig van de baan, melden ingewijden aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.
president Biden, USA
© WhiteHouse.gov
WhiteHouse.gov

De nieuwe regering van de Verenigde Staten, aangevoerd door de Democratische president Joe Biden, onderneemt nu een brede keuring van de maatregelen die de vorige regering heeft genomen tegen Chinese techbedrijven. Onder Trump is hoog ingezet tegen bedrijven die een risico voor de nationale veiligheid zouden vormen. Basis voor die verdenking was bijvoorbeeld dat bedrijven te nauwe banden hebben met de Chinese overheid, of met het leger van het communistische land.

Data op Amerikaanse grond

Bij TikTok-moederbedrijf ByteDance was het grootste bezwaar dat de gegevens van alle gebruikers worden opgeslagen in China. ByteDance heeft eerder al laten weten bereid te zijn die data in de VS op te slaan, maar dat was voor de regering-Trump onvoldoende. Die dreigde met een verbod op het social network en de bijbehorende app, tenzij er een verkoop aan een Amerikaans bedrijf zou komen.

Na een flirt met Microsoft is vorig najaar uiteindelijk een deal gesloten met de opmerkelijke combinatie van supermarktketen Walmart en enterprise-softwareleverancier Oracle. Die twee partners zouden de Amerikaanse tak van TikTok deels in handen krijgen en tegelijkertijd diensten gaan leveren aan die tak.

Simultaan met de verkoopgesprekken is ByteDance diverse rechtszaken tegen de ban begonnen. Daarbij heeft het bedrijf meerdere keren gelijk gekregen, waardoor een verbod er uiteindelijk niet van is gekomen. Een zaak tegen de gedwongen verkoop loopt nog. Daarnaast heeft Trump toen de deal eenmaal rond was schijnbaar zijn aandacht voor het onderwerp van TikTok verloren.

Opslag door derde partij?

Ingewijden melden nu aan The Wall Street Journal dat ByteDance in de tussentijd gesprekken heeft gevoerd met de Amerikaanse toezichthouder voor buitenlandse investeringen CFIUS. Dit om de slepende kwestie op te lossen. Een van de oplossingen die op tafel ligt is het beheren van de data van TikTok-gebruikers door een vertrouwde derde partij. Dat zou betekenen dat er geen verkoop meer komt, meldt de Amerikaanse zakenkrant.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in