Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezielende innovator achter desktop publishing overleden

Charles Geschke, mede-oprichter van Adobe en mede-uitvinder van het pdf-bestandsformaat, is op 81-jarige leeftijd overleden.
Charles Geschke
© Adobe
Adobe

Geschke is de drijvende kracht geweest achter de ontwikkeling van technologie die ervoor zorgde dat een pagina op het scherm er exact zo uitzag als deze uit de printer kwam. Hij legde de basis voor dat idee al in 1978, toen de beeldschermwerkers nog vooral staarden naar tekstgebaseerde monochrome werkstations gekoppeld aan een mainframe. Zijn werk werd verder uitgebouwd binnen Adobe en opgepikt door Apple met als gevolg dat onder grafisch ontwerpers, beeldbewerkers en drukkers Apple-computers in combinatie met Adobe-software eigenlijk nog altijd de standaard zijn.

Maar het idee aan de man brengen, ging in de jonge jaren van Geschke niet van een leien dakje. Hij legde de basis voor de technologie samen met John Warnock bij het Imaging Sciences Laboratory van het Palo Alto Research Center van Xerox. Dat bedrijf zag echter niets in Interpress, zoals de twee hun page description language (PDL) hadden genoemd.

Afwachten of het klopte

Dus stapten ze op en ontwikkelden hun idee verder in een garage - zoals dat in die tijd ging - en noemde hun bedrijf Adobe, naar het beekje dat achter de garage liep. De PostScript-taal die daaruit volgde, zorgde voor een revolutie. Tot dan toe moesten de visueel ingestelde ontwerpers tot hun grote frustratie met code aangeven hoe hun creaties er op de printer uit moesten komen te zien. Dan was het afwachten of alles klopte. Later kwam wel de printpreview-modus, maar op het scherm werken en exact kunnen aangeven waar een lijn of een kader kwam te staan of hoe een lettertype op het uiteindelijk werk eruit zou komen te zien, was een enorme vooruitgang. De term WYSIWYG, die staat voor What You See Is What You Get, was geboren.

In grafische wereld is Adobe standaard

Adobe leverde vervolgens alle benodigde software voor de grafische industrie, van het tekenpakket Illustrator tot fotobewerkingsprogramma Photoshop en opmaakprogramma's als InDesign. Geschke vervulde lang de rol van COO bij Adobe terwijl Warnock CEO was. Van 1989 tot 2000 was hij president. Nog tot 2017 vervulde hij de taak van medebestuursvoorzitter. In 1992 werd Geschke vier dagen gekidnapt en eisten zijn overvallers losgeld. Hij kwam uiteindelijk met de schrik vrij.

Adobe noemt Geschke in een verklaring een gerespecteerde en inspirerende leider en een drijvende kracht achter technologische innovaties die de manier waarop mensen content creëren en consumeren voor altijd hebben veranderd. Warnock zegt in een eigen verklaring dat het gemis aan Chuck in zijn leven een enorm gat achterlaat. Geschke en Warnock kregen in 2009 uit de handen van toenmalig president Obama de National Medal of Technology.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in