Management

Netwerken
glasvezel aanleg

Betuwe-gemeenten steken miljoenen in snel internet

Marktpartijen doen hun werk niet ondanks toezeggingen

© Reggefiber
12 april 2018

Marktpartijen doen hun werk niet ondanks toezeggingen

De regio Rivierenland in Gelderland mag van de Europese Commissie bij circa 12.000 huishoudens in het buitengebied glasvezel aanleggen. Er is veel behoefte aan. 97 procent van de huishoudens heeft grote belangstelling.

Volgens Stan Herms, projectleider breedband regio Rivierenland, is het de eerste keer dat de Europese Commissie een overheid toestemming om zelf een breedbandnetwerk aan te leggen.

Rivierenland is een samenwerkingsverband van de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel.

Koninklijke weg gevolgd

Herms, projectleider breedband regio Rivierenland, heeft 4 jaar gewerkt aan het project. "We hebben ons geïnformeerd wat er aan initiatieven in het land zijn genomen om dit probleem op te lossen. Niets ten nadele van die projecten maar elk heeft zijn eigen voorwaarden waardoor een wat ondoorzichtig landschap is ontstaan. Wij hebben de koninklijke weg gevolgd door het hele notificatietraject dat Brussel hier voor heeft te doorlopen."

Onderdeel van dat traject was een uitgebreide marktconsultatie. Daaruit bleek dat de marktpartijen niet bereid waren zelf voldoende te investeren. Daarop heeft Rivierenland besloten bij Brussel goedkeuring aan te vragen om de aanleg zelf ter hand te nemen.

Nu de voorbereiding is afgerond moeten de afzonderlijke gemeenteraden een definitief besluit nemen. Dat kan nog even duren gezien de formatie van de nieuwe raden. Maar Herms verwacht dat eind dit jaar de aanbesteding kan worden uitgezet. Daarbij krijgen de marktpartijen het verzoek een toekomstvast netwerk aan te leggen dat aan een aantal voorwaarden moet voldoen. "Glasvezel ligt daarbij het meest voor de hand, maar als marktpartijen met een overtuigend alternatief komen, zullen we daar serieus naar kijken."

Miljoeneninvestering is gedekt

De aanleg gaat tussen de 35 en 46 miljoen euro kosten. Dat bedrag wordt geleend bij een bancaire instelling, waarbij de gemeenten garant staan. Het bedrag wordt terugverdiend met een marktconform tarief dat de dienstverleners betalen voor het gebruik van de infrastructuur. "Omdat de beheerorganisatie geen winstoogmerk heeft, zijn de maandelijkse kosten lager."

Herms wil het netwerk voor 2020 actief hebben.

 

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.