Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Toekomst

'Betere IT-infrastructuur vereiste voor toekomstige veranderingen'

Onderzoek: Rol IT-afdelingen veranderd door pandemie. 

© CC BY-SA 2.0,  Buck
15 september 2021

Onderzoek: Rol IT-afdelingen veranderd door pandemie. 

Om ook in de toekomst goed te kunnen reageren op externe veranderingen is een matige tot aanzienlijke verbetering van de IT-infrastructuur en apps nodig. Dat geven IT-beslissers en senior business executives aan in een nieuw rapport van The Economist Intelligence Unit (EIU). 

De Covid-19-pandemie zorgde er bij bedrijven wereldwijd voor dat ze digitale transformatieplannen moesten versnellen. Maar IT-afdelingen hadden daarbij vaak het gevoel dat ze aan de zijlijn stonden, terwijl andere teams los van elkaar keuzes maakten over nieuwe tools, technologieën en digitale strategieën. Dat blijkt uit onderzoek van de EIU, ondersteund door lowcodeleverancier Appian, dat tijdens Appian Europe werd gepresenteerd. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.002 IT- en zakelijke besluitvormers in zes sectoren in negen landen, waaronder Nederland.

Zo beweert 55% van de deelnemers dat business units meer doen dan IT om nieuwe applicaties aan te schaffen of te ontwikkelen. 53% van de zakelijke beslissers denkt bovendien dat het volume van applicaties die door niet-IT bedrijfseenheden gebouwd of ingekocht worden, de komende twaalf maanden toeneemt. 

Verbetering nodig

Tegelijkertijd hebben bestaande IT-systemen diverse tekortkomingen, aldus het onderzoek. Gemiddeld hebben geplande IT-projecten 3 tot 12 maanden aan backlog staan. Dat gemiddelde wordt nog hoger als de vraag naar bedrijfsprojecten groter is dan de groei van het budget. 

Uit het onderzoek blijkt verder dat er nog weinig automatiseringstechnieken aanwezig zijn binnen bedrijven. 71% van de respondenten meldt dat relatief weinig van hen AI- en/of machinelarning-capaciteiten heeft. Bovendien zegt 57% dat Robotic Process Automation-projecten vaak mislukken. Dat terwijl automatisering en AI en machine learning gezien worden als technologieën die erg bepalend zijn voor het succes van een bedrijf in de komende twaalf maanden. Dat geldt verder voor cloud computing, datascience en analytics. 

Volgens 83% van de respondenten zijn er dan ook matige tot aanzienlijke verbeteringen aan de IT-infrastructuur en apps nodig om in te kunnen spelen op veranderende bedrijfsomstandigheden. Het meest impactvolle gebied om te verbeteren is de ondersteuning van thuiswerkers, aldus 72% van de respondenten. Verder worden integratie van informatie en workflows in de gehele organisatie (69%) en het snel veranderen van systemen en processen (69%) veel genoemd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.