Bespaar energie, blokkeer online-advertenties

4 december 2008
Het blokkeren van advertenties op websites is goed voor het milieu. Dergelijke advertenties kunnen een extra energieverbruik uitlokken dat kan oplopen tot 11 watt per pc , voldoende om een spaarlamp te laten branden.
Tot die conclusie komt Robert Hansen van SecTheory in een blog op de site van zijn bedrijf. De energieconsumptie is niet voor alle online-advertenties en websites hetzelfde, concludeert Hansen.

Hansen voerde zijn metingen uit met een commercieel verkrijgbaar verbruiksmetertje en de Windows Task Manager. De testmachine was een Dell Inspiron B130 notebook met een 1,5 GHz Celeron M processor and 1 gigabyte geheugen, speakers en een 802.11b-draadloos modem met Windows XP SP2, waarop hij Internet Explorer 7 en Firefox 3.0.4 draaide. Beide pakketten waren volledig up-to-date en bij beide waren JavaScript, Java Flash en Silverlight geïnstalleerd om het effect van dynamische programmeertalen te kunnen meten. Overigens blokkeren beide in hun standaardinstelling pop-ups, wat al een drukkend effect op het energieverbruik heeft. Dat liet Hansen zo.

Vervolgens werd gemeten wat het systeem aan stroom afnam bij bezoek aan de honderd meest bezochte sites uit de ranglijst die Alexa bijhoudt en bij het bekijken van pagina’s van sites met een grote hoeveelheid dynamische elementen. Elke test werd honderd keer uitgevoerd, om uitschieters te vermijden, en de meting werd pas uitgevoerd als een pagina geheel was geladen. Dat laatste geeft een soort basismeting. De impliciete veronderstelling is immers dat gebruikers het geduld hebben daarop te wachten, en dat ze niet heen en weer zappen tussen diverse geopende tabbladen.

De metingen lieten geen systematisch verschil zien tussen Internet Explorer en Firefox. Bij de Alexa 100 gaf Hansens meter een stroomafname aan van 0,414 en 0,406 ampère, wat overeenkomt met een verbruik van 48,852 respectievelijk 47,908 Watt. Het onderzoek is uitgevoerd in de VS, waar een veel lagere netspanning wordt gebruikt dan de 230 volt in Europa. De gemiddelde netspanning in de VS bedraagt 117 tot 120 volt.

Het werken met dynamische content via Flash en AJAX heeft een negatieve invloed op het energieverbruik. Bij de tien meest energieverbruikende sites die Hansen op het spoor kwam, waaronder myspace.com,  bestbuy.com, disney.go.com, weather.com, en amazon.com, nam Internet Explorer 0,474 ampère af van het stroomnet (55,932 Watt), tegen Firefox 0,481 ampère (56,758 Watt).

Dat is al een aanmerkelijk verschil, maar het meest opmerkelijke was toch wel het effect van de installatie van de Firefox-plugins NoScript en Adblock Plus. Bij de tien sites die het meeste energieverbruik uitlokken, kwam Hansen na het blokkeren van de online-advertenties op een stroomafname van 0,382 Ampère, ofwel 45,076 Watt. Daarmee kwam het verbruik van de ‘energieslurpers’ nog onder dat van doorsnee-sites, en zelfs dicht in de buurt van de metingen in ruststand, waarbij Hansen stroomafnames van 0,36 tot 0,39 ampère mat.

Overigens is het uitzetten van de pc als je die niet gebruikt een veel efficiëntere besparing dan het blokkeren van online-advertenties, stelt Hansen. Maar voor wie zich toch al ergert aan online-advertenties, kan Hansens bespiegeling reden zijn om toch maar Firefox te installeren en dan gauw de plugins NoScipt en Adblock Plus er aan toe te voegen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.