Management

IT beheer
Tim Beerners Lee

Berners Lee: Overheden gaan naïef om met open data

Overheden moeten zich beter bewust worden van de risico's van het uitdelen van hun data.

Tim Berners-Lee © CC BY-SA 4.0 Paul Clark
3 november 2016

Overheden moeten zich beter bewust worden van de risico's van het uitdelen van hun data.

World wide web-uitvinder Tim Berners Lee is er een groot voorstander van, van open data. Maar overheden die hun data beschikbaar maken voor derden, moeten wel goed nadenken hoe ze misbruik voorkomen.

Overheden zijn zich niet bewust van de consequenties van het rotzooien met data die zij als open data beschikbaar stellen. Daarvor waarschuwen Tim Berners Lee en Nigel Shadbolt, die samen het Open Data Institute hebben opgericht, in gesprek met The Guardian. Iemand die de verkeersgegevens weet te manipuleren, zou bijvoorbeeld in delen van de stad een verkeerschaos uit kunnen lokken als maar genoeg personen c.q. navigatiesystemen op die vervalste verkeersdata reageren. Criminelen zouden ook overheidsdata met een hack kunnen wijzigen - zoals de rentevoet of de consumentenprijsindex - om daarmee gokwedstrijden te beïnvloeden.

Berners Lee en Shadbolt constateren een gebrek aan bewustwording bij overheden dat hier risico's liggen. Overheden zouden over hun open data moeten denken als een vitale infrastructuur die bescherming verdient. Open data verdienen om die reden even veel bescherming als de data die de overheid onder de pet wil houden, stellen zijn. "Mensen zien open data niet als een beveiligingsprobleem, maar uit het oogpunt van juistheid zijn ze dat wel", aldus Berners Lee.

De risico's moeten volgens hem geen excuus worden om data dan maar niet openbaar te maken. Behalve dat betere informatie het leven van tallozen veraangenaamt, ziet Berners Lee ook een taak voor de overheid om weer meer feitelijkheid in het publieke discours te brengen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.