Loopbaan

Carriere
Beperkte computerskills zorgen bij frustatie bij techsavvy collega's

Beperkte computerskills zorgen voor frustratie bij techsavvy collega's

Onhandig met de computer? Dan ook minder salaris.

© CC0 - Unsplash.com Magnet.me
14 juli 2021

Onhandig met de computer? Dan ook minder salaris.

Het gebrek aan digitale vaardigheden zorgt voor ergernis op de werkvloer. Het frustreert collega’s die goed met de computer om kunnen gaan dat er collega’s zijn die beperkte computervaardigheden hebben. En het zorgt voor waardeoordelen.

Uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder meer dan 1.000 Nederlanders in loondienst blijkt dat driekwart van de werkende Nederlanders zich stoort aan collega’s die niet zo goed met de computer overweg kunnen. Van de ondervraagde 40-plussers ergert de helft zich aan digibeten. 20% zegt overigens dat ze zich ook wel eens schamen voor hun eigen vaardigheden.

30% van de ondervraagden vindt dat collega’s met beperkte computervaardigheden minder zouden moeten verdienen dan collega’s die wel techsavvy zijn. Mannen hebben hier een harder oordeel over (35%) dan vrouwen (24%). Mannen vertrouwen collega’s die niet zo goed met de computer overweg kunnen überhaupt minder snel dan vrouwen. 43% van de mannen denkt dat collega’s soms hun beperkte computerskills als smoes gebruiken om onder bepaalde werkzaamheden uit te komen. 35% van de vrouwen deelt die mening.

Ook meenemen bij selectie

Werkgevers zouden moeten selecteren op computervaardigheden, vinden de respondenten. Meer dan de helft (57%) vindt dat een basis computervaardigheidstest standaard onderdeel van sollicitatieprocedures moet zijn. Ook zijn werkgevers verantwoordelijk om computervaardigheden van werknemers op niveau te houden, vindt 80% van de ondervraagden.

Abel Baas van VPNdiensten verbaast zich over de afstraffing van beperkte computervaardigheden door minder beloning te geven. “Beloning naar prestatie is heel normaal, maar loon naar computervaardigheden is nieuw voor mij. Als een werknemer bewust de kantjes ervan afloopt, begrijp ik dat je als manager ingrijpt. Maar als je merkt dat iemands digitale knowhow belemmerend werkt, kun je beter zoeken naar een oplossing in plaats van straffen met loonvermindering.”

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.