Beheer

Privacy
Siri -Apple Watch - iPhone

Beluisterde Siri-gesprekken toch herleidbaar op persoon

Fragmenten zijn allerminst anoniem, zoals Apple beweert.

© CC0 - Unsplash.com Dose Media
7 augustus 2019

Fragmenten zijn allerminst anoniem, zoals Apple beweert.

Medewerkers van bedrijven die Apple helpen de kwaliteit van digitale assistent Siri te verbeteren, zeggen toch makkelijk personen uit de fragmenten te kunnen identificeren.

Apple deelt de locatiegegevens, namen van contacten uit de telefoon, een overzicht van geïnstalleerde apps en de exacte tijd van de opname bij de fragmenten die door externen worden geanalyseerd. Dat blijkt uit bronnen die NU.nl heeft geraadpleegd bij de bedrijven die Apple inhuurt voor het analyseren van spraakfragmenten.

Eerder kwam al aan het licht dat Apple deze berichten verzamelt zonder dat gebruikers daarvan op de hoogte zijn. Een klokkenluider meldde dat tussen de fragmenten heel pikante details zitten, onder meer van sexuele activiteiten, dochtersbezoeken en zakelijke overeenkomsten. Apple reageerde daarop dat de fragmenten niet herleidbaar zijn op personen omdat de Apple-ID niet wordt meegezonden. Met de andere gegevens die wel worden meegezonden, is dus wel degelijk een koppeling te maken met de personen, blijkt nu.

Apple en Google - beiden verbeteren hun technologie aan de hand van dergelijke analyse van geluidsfragmenten - hebben aangekondigd deze methode tijdelijk op te schorten. Het blijkt dat de digitale assistenten veel vaker dan gedacht onbedoeld geluid registeren omdat ook andere geluiden dan de activeringszin als trigger dienen. Bovendien waren de gebruikers niet op de hoogte van het feit dat hun opnames gebruikt konden worden voor kwaliteitsdoeleinden. Er is ook geen opt-out.

Bel mama

Volgens een medewerker van het bedrijf GlobeTech die Nu.nl sprak, is er geen ontkomen aan dat de persoonlijke gegevens worden meegestuurd. Het bedrijf moeten controleren of als iemand 'He Siri, bel Jan de Vries'of 'Bel mama', de digitale assistent ook daadwerkelijk de juiste persoon uit de contactenlijst pakt.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.