Innovatie & Strategie

Security
IoT-security

Belgische Ziggo-zuster brengt IoT-beveiliging, tegen betaling

Maandelijks tarief voor securitysoftware op Telenet-modems.

© SecuringSAM
9 december 2019

Maandelijks tarief voor securitysoftware op Telenet-modems.

De Belgische kabelprovider Telenet erkent het beveiligingsrisico van het Internet of Things (IoT) en biedt klanten dus bescherming, tegen betaling. De dochteronderneming van het Liberty Global-concern lanceert Safespot waarmee internetgebruikers antivirussoftware krijgen en monitoringsoftware op hun kabelmodem. In een test heeft Telenet vijf tot zes port scans per maand waargenomen, wat de provider interpreteert als verkenningen door hackers.

De antivirussoftware die de Belgische internetprovider aan klanten biedt, is BitDefender van de gelijknamige Roemeense leverancier. Deze is voor "alle laptops, tablets en smartphones in huis", meldt Telenet. De bij Safespot ook geboden IoT-beveiliging moet overige apparaten op het netwerk beschermen. Dit gebeurt dan doordat dit draait op de kabelmodems van Telenet, waarop het automatisch wordt geïnstalleerd door de provider. Het gaar hierbij om verkeersmonitoringssoftware van SecuringSAM, een in 2016 opgerichte Israëlische leverancier die internetaanbieders en modemfabrikanten bedient.

Lampen, babyfoons, deurcamera's

Telenet claimt met zijn nieuwe security-aanbod de achterpoortjes te sluiten "waarlangs cybercriminelen je woning binnendringen". De kabelprovider benadrukt daarbij het toenemende gebruik van smart devices als verlichting, babyfoons, koelkasten en bewakingscamera's en wijst daarbij op gebrekkige beveiligingskennis bij eindgebruikers. Het Safespot-aanbod van 4,99 euro per maand omvat naast de modem-firewall van SecuringSAM en de antivirus van BitDefender ook een mobiele app waarmee klanten een overzicht van hun netwerk krijgen met daarbij ook blokkeringsmogelijkheden voor apparaten.

De modemsoftware voor netwerkmonitoring is door Telenet al getest bij 76 gezinnen, weet de Belgische krant Het Laatste Nieuws te melden. Daarbij heeft de internetprovider gezien dat er maandelijks gemiddeld vijf tot zes port scans per klant worden uitgevoerd. "Dat wil zeggen dat er vijf à zes keer per maand een inbreker passeert om te kijken wat er openstaat", zegt Telenets beveiligingsexpert Bart Van den Branden tegen de krant. Hij is tevens business development manager IoT bij de kabelprovider.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.