Innovatie & Strategie

Infrastructuur
order picking robot

Belgische onderzoekers grijpen terug op zuinige, analoge verwerking

Digitaal en analoog proces op één chip.

© Shutterstock August Phunitiphat
21 februari 2022

Digitaal en analoog proces op één chip.

Het Belgische kennisinstituut imec heeft samen met de Katholieke Universiteit Leuven een chip ontwikkeld die dataverwerking optimaal kan verdelen over analoge en digitale processen. De chip - DIgital and ANalog Accelerator (DIANA) - wordt deze week gepresenteerd op de elektronicaconferentie ISSCC 2022.

Digitale verwerking is niet altijd de meest efficiënte manier om rekentaken uit te voeren. Vooral bij het toepassen van kunstmatige intelligentie op analoge processen zoals het herkennen van beelden, kan de inzet van analoge verwerking wel 10 tot 100 keer energiezuiniger en ook nog sneller worden uitgevoerd met een analoge processor. Dat hadden imec en KU Leuven al twee jaar geleden aangetoond met de AnIA-chip.

De nieuwe accelerator combineert nu het beste van twee werelden door op de chip zelf de keuze te maken tussen analoge of digitale verwerking. Beide partijen zien bijvoorbeeld een toepassing in robotarmen die veel efficiënter objecten kunnen pakken die binnen hun 'gezichtsveld' komen.

Maar er zijn waarschijnlijk meer mogelijkheden. Zo vinden steeds meer AI-taken zoals beeldherkenning plaats op de smartphone of augmented reality-brillen. Het blijven echter berekeningen die veel stroom kosten waardoor een groot beslag wordt gelegd op de accucapaciteit. Analoge verwerking zou kunnen helpen daar een oplossing voor te vinden.

Beste van twee werelden

Het combineren van de twee typen verwerking combineert de zuinigheid en snelheid van de analoge verwerking met de brede inzetbaarheid van de digitale verwerking.

Imec produceert zelf geen chips maar heeft de Singaporese halfgeleiderfabriek Global Foundries ingeschakeld om de nieuwe coprocessor in grote hoeveelheden te maken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.