Beheer

IT beheer
Linux

Belgisch Rijksregister verruilt stokoud mainframe voor goedkoper Linux

Vernieuwde infrastructuur moet 70 procent goedkoper zijn. 

18 oktober 2019

Vernieuwde infrastructuur moet 70 procent goedkoper zijn. 

Het Belgische Rijksregister, de database met gegevens van alle burgers, heeft afscheid genomen van het mainframe uit de jaren tachtig. De enorme database draait nu op Red Hat Linux, dat meer toekomstbestendig is en 70 procent goedkoper is in onderhoud.

De database bevat de administratieve gegevens van alle Belgen (11,3 miljoen in 2018) en verwerkt jaarlijks ongeveer een miljard transacties. Dat worden er jaarlijks tien procent meer, vertelt adviseur-generaal Eric Roelandt van het Rijksregister aan Datanews. Steeds meer toepassingen gaan namelijk via het digitale register. 

Register is nu toekomstbestendig

Om die reden is het Rijksregister overgestapt van een mainframe met GCOS8-software naar een PostgreSQL-databaserver met Red Hat Linux. Het mainframe stamde uit de jaren '80 en is in de afgelopen jaren meermaals aangepast om mee te kunnen komen. Met oog op de toekomst is er gekozen voor Linux. "Zo zijn we in de toekomst minder afhankelijk van specifieke spelers en wordt het makkelijker om mensen met de juiste skills te vinden", zegt Roelandt tegen Datanews. Er zijn immers meer ontwikkelaars met verstand van Linux dan van een decennia oud besturingssysteem voor mainframes. Zo moet het register in de toekomst vaker en beter te updaten zijn. 

Linux is fors goedkoper

De overstap naar Linux levert ook een financieel voordeel op. Roelandt stelt dat de overheid jaarlijks voortaan 70 procent goedkoper uit is dan met de oude oplossing. 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.