Overslaan en naar de inhoud gaan

België geeft ruimte voor vierde mobiele provider

In België is de weg vrij gemaakt voor een vierde mobiele provider. De Belgische regering heeft aangekondigd dat volgend jaar een 5G spectrumveiling wordt gehouden waarin ook ruimte zal zijn voor een vierde operator. Deze mag op de zakelijke èn de consumentenmarkt actief zijn.
5G-logo
© CC BY 2.0)
CC BY 2.0)

België kent op dit moment slechts drie aanbieders van mobiele telefonie: Proximus, Telenet en Orange Belgium. Met als gevolg dat de prijzen voor mobiele telefonie relatief hoog zijn. Verwacht wordt dat meer concurrentie op deze markt zal leiden tot lagere prijzen. Telecom-minister Petra De Sutter liet weten dat een “heuse prijsbreker die als vierde en dus nieuwe speler de mobiele markt wil betreden” welkom is, “met mogelijks positieve gevolgen voor alle Belgen die momenteel hoge prijzen betalen voor hun GSM-abonnement”.

Impact op werkgelegenheid

Een zogeheten overlegcomité, waarin alle zes Belgische regeringen zijn verenigd, heeft onderzocht welke impact een vierde provider zou hebben op de werkgelegenheid en investeringen binnen de Belgische telecomsector. Tevens moest het plan getoetst worden aan de Europese wetgeving. Daarbij ging het vooral om artikel 52 van de Europese Elektronische Communicatiecode over de bewaking van concurrentie op de interne telecommarkt.

Veel kandidaten zijn er overigens niet. De enige tot nu toe is Citymesh, dat zowel op de zakelijke als op de consumentenmarkt wil opereren. Citymesh is een Belgische telecomaanbieder, waar Cegeka eind 2020 een meerderheidsbelang in heeft genomen.  

De 5G-veiling zal in het tweede kwartaal van 2022 georganiseerd worden en dat zou in het gunstigste geval ertoe kunnen leiden dat de operators nog datzelfde jaar hun 5G-netwerken kunnen uitrollen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in