Innovatie & Strategie

Governance
On AI and Robotics

Beleidsmakers snappen niks van kunstmatige intelligentie

Beleidsmakers moeten zich meer verdiepen in de impact van AI

© The University of Manchester
14 mei 2018

Beleidsmakers moeten zich meer verdiepen in de impact van AI

Kunstmatige intelligentie ontwikkelt makkelijk tot systemen die discrimineren. De voordelen van kunstmatige intelligentie moeten eerlijk en democratisch worden verdeeld in de maatschappij. Het zijn maar twee voorbeelden van heikele onderwerpen in een lijvig rapport dat werkgevers, toezichthouders en beleidsmakers in verschillende bedrijfstakken zoals industrie, gezondheidszorg, onderzoek en internationale samenwerking, inzicht moet geven in de potentiële effecten van kunstmatige intelligentie.

"Het gevaar is dat in deze datagedreven beslisprocessen sommige sociale groepen buiten de boot vallen, ofwel omdat ze toegang missen tot de apparatuur die nodig is om deel te nemen, ofwel omdat de gebruikte datasets geen informatie bevatten over de behoeften, voorkeuren en belangen van gemarginaliseerde en minder bedeelde bevolkingsgroepen", zegt Barbara Ribeiro. Zij is hoofdauteur van het rapport 'On AI and Robotics: Developing policy for the Fourth Industrial Revolution' en werkt aan het Manchester Institute of Innovation Research van The University of Manchester.

Ribeiro benadrukt dat investeringen in de AI uiteindelijk betaald worden door belastingbetalers. Daarom moeten de beleidsmakers er voor zorgen dat de voordelen ook ten goede komen aan alle bevolkingsgroepen. Kunstmatige intelligentie is afhankelijk van big data en van het gebruik van algoritmes. Die beïnvloeden het besluitvormingsproces in het publieke leven en op het gebied van sociale zaken, publieke veiligheid en stedelijke planning. Ribeiro: "Het waarborgen van sociale rechtvaardigheid in de ontwikkeling van AI is essentieel."

Beleidsmakers zijn onvoldoende op de hoogte

In het rapport wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen kunstmatige intelligentie (AI) en robotica. "Het zijn twee volstrekt gescheiden technologieën, hoewel voor beiden geldt dat de uitdagingen waar bedrijven en beleidsmakers voor staan, vaak vergelijkbaar zijn." De verschillen tussen de twee wordt vaak niet begrepen, niet alleen niet door het grote publiek, maar ook door beleidsmakers en werkgevers. "Dit is iets wat aandacht moet krijgen."

Het rapport gaat in op de kansen voor zowel robotica en AI. "Het is erg belangrijk dat beleidsmakers zich bewust zijn wat robottechnologie nu wèl en nìet kan, maar ook begrijpen wat de technologie mogelijk kan betekenen in de komende 5 jaar."

 

1
Reacties
Antoine Aarts 07 maart 2019 14:30

Ik denk dat dit artikel is geschreven door een ambtenaar. AI wordt betaald door de belastingbetaler. Wel niet in Nederland. Vanuit de overheid is niet tot nauwelijks actie. AI is voor veel organisaties juist buitengewoon belangrijk. Als de supermarkt niet zou investeren in AI (Warehousing, kassaloos, straks bezorging door zelfsturende auto's) bestaan ze over 10 jaar niet meer. Als we de kosten in de zorg betaalbaar willen houden is het juist essentieel om in AI te investeren en dat geld hetzelfde in de financiele sector. Het is mijn mening dat als we NU !! niet massaal instappen het te laat is. Dit geld niet alleen voor AI maar zeker ook voor data. De data is uiteindelijk wel de brandstof waarop AI kan werken. We moeten als Nederland snel de switch maken van "wat niet kan" naar "wat wel kan"

Antoine Aarts
www.nederland.ai

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.