Beheer

IT beheer
belasting

Belastingdienst druk na 'reboot' voor storing

Storing bij Belastingdienst opgelost, maar nu topdrukte.

© CC BY-SA 2.0 mystic-mabel
3 maart 2021

Storing bij Belastingdienst opgelost, maar nu topdrukte.

De 'reboot' van gisteravond voor systemen bij de Belastingdienst lijkt de hardnekkige storing te hebben opgelost. Nadat het portaal Mijn Belastingdienst sinds maandag slechts in beperkte mate bereikbaar is geweest, blijkt er nu sprake van een toestroom waardoor inloggen weer gehinderd kan worden.

"Het is op dit moment erg druk op Mijn Belastingdienst", waarschuwt de fiscus bovenaan de homepage van zijn site. "Lukt het niet om in te loggen, doe dan op een later moment belastingaangifte. Of kijk of u aangifte met de app Aangifte 2020 kunt doen." Deze boodschap prijkt boven het nieuws dat mensen aangifte kunnen doen, en waar tot gisteravond nog melding van de flinke storing werd gedaan.

Storing opgelost

Het zogeheten verstoringsbericht is nu van de homepage verwijderd, en inhoudelijk voorzien van de toevoeging "opgelost". Op dinsdagavond heeft de Belastingdienst een actie ondernomen om de storing op te lossen. Daarbij is tussen 19:00 en 20:30 uur het inloggen op Mijn Belastingdienst én het gebruik van de aangifte-app geheel 'uitgeschakeld'.

Deze werkzaamheden hebben de storing zelf opgelost, maar nu kampt de fiscus met grote drukte wat inloggen kan hinderen. Particulieren en ondernemers die aangifte willen doen, krijgen het advies om dit op een later tijdstip te proberen. Tijdens de storing die maandag net na middernacht lijkt te zijn begonnen, was dit ook het advies. De Belastingdienst wees er daarbij op dat aangifte doen nog kan tot 1 mei.

'Probeer het later'

Nu worden mensen niet zo ver vooruit 'doorverwezen'. Het beste moment om aangifte te doen is volgens de Belastingdienst overdag, of 's avonds na 22:00 uur, en in het weekend. "Want dan is het niet zo druk in Mijn Belastingdienst. Dat is het beste moment om aangifte te doen."

"U bepaalt natuurlijk zelf wanneer u aangifte wilt doen. Maar soms willen heel veel mensen dat op hetzelfde moment doen, zoals nu. En dan bestaat de kans dat inloggen niet lukt. Of dat de online aangifte vastloopt. We adviseren u daarom op een later moment belastingaangifte te doen."

Minder gebruikers tegelijk

Gister is al gesteld dat de storing niet is veroorzaakt door overbelasting van de servers of door DDoS-aanvallen. De Belastingdienst heeft tijdens de storing wel het maximum aantal gebruikers flink beperkt. Normaliter kunnen 140.000 mensen tegelijk aangifte doen, maar dat is dinsdag 2 maart teruggebracht naar 40.000 aangifteplegers tegelijk.

42
Reacties
Ruud 15 december 2021 19:44

Vandaag maar weer is gebeld naar de belastingdienst wat een zooitje is het daar !
Nu begrijp ik wat mensen hebben meegemaakt !
Beerput van ellende !
#belastingdienst #beerput #prutsers #ellende #bureaucratie #langewachtijd

Crowdfunding belasting particulier 30 juli 2021 14:10

Echt over het algemeen best fascinerende post. Ik was op zoek naar dit soort gegevens en vond het heerlijk om deze door te nemen. Ga door met posten.

V.P.L. Willems 05 maart 2021 11:46

Ik ben al de hele week aan het proberen, vannacht zelfs om 03:30 lukte het niet. Enerzijds onacceptabel, anderszijds als het dan toch zo is, zet dan een bericht op de site dat het de komende 14 dagen niet mogelijk is of wat dan ook. Nu word ik aan het lijntje gehouden met dat het tijdelijk soms niet zo kunnen en met advies over welke tijdstippen beter zijn, maar het gaat gewoon al 5 dagen nooit!!

M Houkes 05 maart 2021 10:43

Niet alleen de belastingdienst is een gigantische puinhoop want de IND kan zich goed meten met de Belasting dienst
Op lossingen hoef je van het zootje wat in Den Haag zit niet te verwachten die zijn te druk met het vullen van hun hun eigen beurs
Ronduit schofterig wat de laatste 15 jaar wordt afgebroken.
We worden aan alle kanten bedonderd en voorgelogen.
Gooi het hele zootje in de bijstand en zet er burgers boeren en buitenlui neer in Den Haag die het zeker veel veel beter zullen doen dan de huidige zakkenvullers.

Martien

Pieter Vermeer 04 maart 2021 22:53

Het is nu 4 maart 2021 22:49. Nog steeds is aangifte 2020 doen niet mogelijk wegens “drukte”. Ach wie zei dat ook alweer? “Zorg dat dat het heel veel is, dat kunnen mensen toch niet bevatten”. Dat lijkt de Belastingdienst aardig te lukken. Ik heb hier slechts één woord voor: “Beschamend”.

Victoria 04 maart 2021 09:37

Op de website van de belastingdienst staat nog steeds de opmerking dat ik niet in kan loggen doordat het maximale aantal mensen is ingelogd. Welk moment ik het ook probeer, ik krijg dat bericht. Net zoals mijn man en ook als we een andere server gebruiken, wat aangeraden wordt. Wat ik heel apart (en een beetje eng?) vind is dat het internetadres nadat ik probeer in te loggen verandert in sorry.belastingdienst.nl. Ik hoop dat de belastingdienst daar zelf voor gezorgd heeft. Laten we hopen dat de oorzaak duidelijk wordt en het gauw opgelost is allemaal want we vinden het altijd een opluchting als deze klus geklaard is.

Karel 03 maart 2021 20:30

een technische storing zegt de belastingdienst. Heus niet. Ze willen niet dat je voor 1 mei je belastingaangifte verzend. Lopen ze de boete mis. Gewoon uitstel vragen en verzoek indien om het niet digitaal maar met papier in te dienen. Het is niet verplicht om dagelijks te proberen om in te loggen bij de Belastingdienst. Het ligt natuurlijk ook aan je naam als je indient. Het kabinet is niet voor niets gevallen voor het buitengewone racistische gedrag van de doorsnee Belasting ambtenaar. Vergis je niet he. Het zit in Heerlen. Allemaal bekrompen Limburgse racistische ambtenaren die PVV stemmen. Nergens zoveel corruptie als in Limburg en daar zit de Belastingdienst. Gaat je echt niet lukken om voor 1 mei je formulier in te sturen hoor.

Theo Hoekstra 03 maart 2021 19:37

Graag weer terug naar de EBA-aangiftes via Elsevier. Kostte misschien wat, maar je had heel veel informatie, kon 'experimenteren' , meerdere aangiftes doen voor anderen, enz. Daar gaat je vrije dag..

Broer Terpstra 03 maart 2021 19:04

Is er nou niemand die iets doet aan dit failliete systeem bij de belastingen. Dit moet aangepakt worden en a.u.b. niet door de politiek. Want dan komt de oplossing niet voor 2030. Misschien cynisch maar wel realiteit. Toen meer dan 20 jaar geleden de huursubsidie werd veranderd in huurtoeslag is door de verhuurders gewaarschuwd voor de fraudegevoeligheid bij het systeem. Men luisterde niet, want het was door de politiek bedacht en die weten het altijd beter. Sindsdien is het budget per jaar met tientallen procenten omhoog geschoten.
Ik begin te twijfelen of democratie nog wel het beste systeem voor ons land is.

Broer Terpstra

Erwin P 03 maart 2021 18:45

Kijk eens aan, dag nummer 3 is bijna voorbij en ik ben inmiddels geen steek verder los van veel verloren tijd en frustratie. Denk je hem na 40 x inloggen klaar te hebben, vliegt het systeem in de stress.... ik kan geen zandloper meer zien. En ik heb inmiddels kennis genomen van 4 verschillende redenen waarom het momenteel niet lukt.

Haal de bezem eens door die ouwe bende daar, ze hebben 5 jaar geleden de oprot regeling geintroduceerd, alle toppers die daar werken hebben de kans gegrepen om cash te pakken en lekker weg te gaan.... resultaat de reserve bank mag de wedstrijd spelen. Belastingdienst..... prettige wedstrijd. Vieze arrogante faalhazen.

peter N 03 maart 2021 14:21

Beste Victor.
Je hebt helemaal gelijk!!
Maar de eigenlijke reden is bezuinigingen op de belastingdienst.
Gebouwen gesloten, reorganisatie op reorganisatie, bestaande computersystemen werken al jaren niet ( men denkt door updaten het werkende te krijgen ) wishfull thinking.
Enorme uitbestedingen van werkzaamheden naar falende instanties.
Ambtenaren die met pensioen gegaan zijn worden niet meer vervangen.
De laatste jaren enorme toeloop van managers binnen de dienst i.p.v. ambtenaren op de werkvloer.
Creëren van een monster !!! genaamd toeslagen. Die weer gekoppeld zijn aan falende systemen. Als je toeslagen nu opdoekt heb je gelijk weer ambtenaren over die je elders kan inzetten b.v. voor de afdeling particulieren. En is de kans op fraude en ergernissen met toeslagen oud nieuws.
En ga als overheid weer de ziektekosten ter hand nemen. Terug naar het ziekenfonds en voor top inkomens de mogelijkheid van een particulieren verzekering.
Hoe simpeler je de belastingen maakt, hoe makkelijker, goedkoper en minder fraudegevoeliger het systeem is. Maar ja de politiek gaat liever een cryptogram maken dan een simpele kruiswoordraadsel.
groet van een afgekeurde ambtenaar.

butare 03 maart 2021 14:05

Ach, arme overheid! Nou moeten ze al miljarden uitdelen aan allerlei soorten ondernemers om de B.V. Nederland in deze barre tijden draaiende te houden, krijgt de computer van de belastingdienst kuren (heeft de mijne ook wel eens last van) en komt er niks binnen! Als nou dat uitdelen aan ondernemers en het uitbetalen van die salarissen van politie, brandweer en zorgmedewerkers maar door kan gaan... Sterkte mensen!

Jeroen Kuiper 03 maart 2021 14:03

Ik kan nog steeds niet inloggen en de App voor android functioneerd ook niet. De motorrijtuigenbelasting is ook niet automatisch afgeschreven, dus daar krijgen we 'binnenkort ook een aanmaning van daar de brievenbus..
Ze gaan wel flink de fout in,als wij niet alles netjes op tijd aanleveren kunnen we een leuke boete verwachten,zal ik de belastingdienst maar eens een factuur sturen voor de tijd dat ik verspild heb met inlogpogingen?

Victor van Rij 03 maart 2021 13:37

Ik denk dat de politiek zodanig ingewikkelde regels heeft bedacht dat zo,n beetje iedere ICTer er hoofdpijn van zou krijgen als die uitvoering moet geven aan de digitale verwerking van de aangiften. Zo hebben allerlei niet alleen leefttijdsafhankelijke schijven ,de ook de nieuwe geledeidelijk afnemende heffingskortingen, afzonderlijk zorgverzekerinsg inhoudingen, jaarlijks opbouw regeling huurwaarde forfait (afbouw wet Hillen),diverse inkomens afhankelijke toeslagen, veranderende aftrek bij energiebesparende auto;s , immer veranderende regesl rond box 3 etc etc etc etc tec etc .De politiek maakt belastingheffing op deze manier onmogelijk niet alleen voor de inners daarvan maar ook voor de betalers. Het is nu vrijwel onmogelijk om te voorspellen hoeveel belasting je moet betalen over een verhoging van je inkomen met 1000 Euro, voor bepaalde groepen met middeninkomens bijvoorbeeld boven de 37000 bruto per jaar kom je op iets van 620 Euro (all in) voor 1000 Euro inkomens verhoging , terwijl top inkomens voor 1000 Euro meer verdiensten slechts 495 Euro hoeven op te hoesten. De politiek draait gewoon door, een van de reacties op dit bericht was dat Rutte iets aan de belastingdienst zou moeten doen, ik denk dat het verstandiger zou zijn als die wat aan de door zijn kabinet dolgedraaide belastingwetgeving zou doen door deze weer te vereenvoudigen en rechtvaardiger te maken.

peter N 03 maart 2021 13:30

En ik wou nog eventjes opmerken!! Dat de ambtenaren van de werkvloer echt hun stinkende best doen. Zij moeten werken met gereedschap die hun werkgever hun aanreikt.
Een timmerman kan ook geen planken zagen met een klein metaalzaagje.
Ik lees te vaak dat de gewone ambtenaar, door ons burgers worden uitgemaakt voor rotte vis en crimineel. Alleen maar omdat zij beleid moeten uit voeren wat hun opgedragen word ??. De eindverantwoordelijke zijn de passanten die de tweede kamer bevolken.
Daar straalt een onkunde vanaf met een niveau van !!!heb ik jou daar!! ( Kwiebus ).
Dus mocht je de belasting telefoon gaan gebruiken. Wees eens aardig !!!

Hans Warners 03 maart 2021 13:21

De beroerd functionerende belastingdienst is nu al dagen niet in staat om zijn systemen werkend te krijgen Op welk moment je probeert in te loggen het lukt niet Bellen met de belastingtelefoon helpt niet die wisten niet dat er een storing was Waarom schoppen ze deze stoffige ambtenaren niet op straat en stellen ze deskundigen aan

peter N 03 maart 2021 13:06

Ik vermoed een bug tussen het moment van ingelogd te zijn via DigiD app naar belastingdienst server. En als je onverwachts binnen bent slaat het programma niets op. Zelfs op het commando afdrukken van de aangifte ziet de site blauw van onkunde.
Maar ja een beetje ITer gaat niet bij de belastingdienst werken.
Salaris buiten de Belastingdienst is aanmerkelijk hoger.
Dus hou je B-acteurs over die een top prestatie moeten leveren met zo min mogelijk kosten.
Lijkt het verhaal van Feijenoord wel.
Daar loopt het ook niet op rolletjes.

Eric-Jan Hoogendijk 03 maart 2021 13:02

Eva J. Een invulformuliertje met wat beslisbomen en wat optellen en aftrekken is toch niet zo complex?

Het back-end met al die fraudesystemen en etnische profielen is complex. Misschien hadden ze in dat deel teveel code zwart gelakt. ;-)

Dré Barma 03 maart 2021 12:57

WOW, WOW, Rutte Wanneer laat je eens definitief de bezem door de belastingdienst halen. Is er al niet teveel leed veroorzaakt?

Eva J. 03 maart 2021 12:50

Natuurlijk is het een slecht verhaal dat de aangifte nu niet gedaan kan worden. Dit soort systemen zijn ook complex. Ook Google, Microsoft en Amazon hebben moeite met piekbelastingen.
Maar waarom willen zoveel medelanders de eerste zijn met hun aangifte? Als er een storing is wacht dan even een weekje. Geeft de specialisten even wat lucht en de tijd om het op te lossen. Relax, je hebt nog tijd zat!

RK 03 maart 2021 12:45

Ik heb zoals vele andere gebruikers al 3 dagen geprobeerd in te loggen op, zoals aangegeven ook de rustige momenten na 22.00 of overdag...geen enkele poging heeft gewerkt. Ik kom er niet eens in.
Zeer amateuristisch en teleurstellend. Wel iedereen dwingen om elektronisch aangifte te doen maar dan de zaken niet op orde hebben, ik had beter verwacht. Dit is niet de eerst uitglijder van de belastingdienst en zal naar alle waarschijnlijkheid ook niet de laatste zijn.
Leuker kunnen ze het niet maken...makkelijker blijkt ook al niet meer te gaan.

Wim 03 maart 2021 12:45

Als dit zo door gaat,gaan we 1 mei niet halen.
IT technologie van de belastingdienst is al jaren een zooitje en ik begrijp niet dat een hoog ontwikkeld land al

John Doe 03 maart 2021 12:40

Tsjonge, jonge wat een drukte hier om niks. Nooit last van een storing, maar ik wacht dan ook altijd tot het laatste moment van insturen. Dan zijn alle 'kinderziektes' er wel uit. En is ook beter zoals @ger zegt voor je gezondheid.

Misha 03 maart 2021 12:22

Echt te treurig voor woorden. Nog niet eerder gehad in voorgaande jaren, het kon wel eens druk zijn, maar dan kan je inderdaad later op de dag wel inloggen. Er zit gewoon nog steeds iets compleet fout, en de belastingdienst heeft geen idee waar. Maar dat krijg je als je Miep van de koffiecorner de Windows XP laat onderhouden, als de "IT specialist". Zoveel kennis en kunde zit er op dit moment thuis, maak daar nu eens gebruik van!!

Nicole 03 maart 2021 12:12

Wat een kletskoek, probleem opgelost. Je kunt tot mei aangifte doen inderdaad maar in dit tempo gaat ook dat niet lukken. Zal wel met de Corona te maken hebben, die smoes gebruikt ook iedereen tegenwoordig. Als het al lukt om in te loggen dan kun je het met geen mogelijkheid verzonden krijgen. Je krijgt gelijk een foutmelding. Tja.....

Nick Buitenhuis 03 maart 2021 12:07

Niks veranderd!
Het zal wel erg druk zijn... als heel nederland niet kan inloggen zal het morgen wel weer heel erg druk zijn. En overmorgen ook. Probeer het overdag is dan de reactie. Kansloos!
100 pogingen tot nu... hopen dat ik een plekje kan bemachtigen die ene plek van de 10? 20? Wat is druk??? Ik voel me eigenlijk al jaren lang constant belazerd in dit land

H.Scheepens 03 maart 2021 12:01

probeer al 3 dagen in te loggen op elk moment van de dag maar nog steeds niet gelukt!!!!
Schandalig belastingdienst

Ger 03 maart 2021 11:58

Wat een haast heeft iedereen toch. Levert alleen frustraties op. Komt allemaal goed, denk aan je hart en bloeddruk.

Marianne de S 03 maart 2021 11:54

Ongeloofwaardig. Alweer problemen met de Belastingdienst, maar een schuld op zich nemen, ho maar.
Al 3 dagen van 's morgens vroeg, tot 's avonds laat aan het proberen in te loggen voor een aangifte 2020.
Helaas, of mijn programma in de war komt, of het aantal uren dat je bezig bent, die krijgen we niet vergoed!

peter N 03 maart 2021 11:51

Geachte mede reageerders !! Het is beter uw belastingaangifte even niet in te vullen!!
Programma maakt verkeerde berekeningen.(.i.p.v. te betalen krijg ik een aardig bedrag terug) Fouten zitten in de toegekende heffingskortingen. Om te voorkomen dat je later alsnog een verbeterende aangifte zal moeten doen. Is het raadzamer even geduld te hebben.

C Houtsma 03 maart 2021 11:51

Wat een systeem, echt weer Nederland, net als de trage inentingen, voorheen konden we rustig de aangifte downloaden en invullen. Trieste vooruitgang dit.

george 03 maart 2021 11:45

Puinhoop. Als je al binnenkomt dan wordt de data niet weggeschreven en ben je weer uitgelogd. Ik heb niks te kiezen, kan wegens omstandigheden niet later nog terug komen. In beeld staat ook vandaag wel degelijk dat er sprake is van een storing.

geewizz 03 maart 2021 11:41

Totaal niet opgelost; melding weghalen is natuurlijk wel heel erg makkelijk maar ik kan nog steeds niet inloggen en krijg nog steeds de zelfde foutmelding op 03-03-2021 om 11:33.
Dit is toch wel heel amateuristisch allemaal.
We foeteren wel op grote jongens ala Google en Amazon met die hebben wereldwijd hun zaakjes wel voor elkaar.
Ja, het grote geld word dan gezegd maar hoeveel belasting betalen wij hier niet, de overheid roomt 40% procent af, dan mag je toch wel een wat betere performance verwachten.
Maar bij de belastingdienst is een vorm van arrogantie binnengeslopen die z'n weerga niet kent.
Hoogste tijd dat daar eens de bezem door de beslisniveaus word gehaald !
Maar los eerst deze storing maar een op dan kunnen we tenminste onze centje weer kwijt ;-((

C.D.M Jurna 03 maart 2021 11:30

Opgelost? Niks opgelost! Ik kan niet eens inloggen. Tjonge jonge, wat een zooitje.

roadrats 03 maart 2021 11:21

Alles moet verplicht electronisch maar al 3 dagen op rij kunnen we niet inloggen. Typisch overheid die haar zaakjes slecht voor elkaar heeft. Moet je als ondernemer eens mee komen.....

Yvonne 03 maart 2021 11:20

Ook mij lukt het niet of sporadisch om in te loggen. Indien het wel lukt, dan word ik na elke vraag die ik beantwoord automatisch uitgelogd. De app geeft al sinds maandag aan dat ik die niet kan gebruiken omdat het bankrekeningnummer niet bekend is terwijl deze in "Mijn "Belastingdienst" wel juist vermeld staat 🤔

H. Struik 03 maart 2021 11:18

De storing is helemaal niet opgelost. Ik an nog steeds niet inloggen. En als het een keer wel lukt, gaat het heel moeizaam en wordt ik halverwege het invullen er maar zo weer uit gegooid. Slechte zaak.

Gunther 03 maart 2021 11:17

Ik heb het ook vast de helle nacht probeert maar ik kam da niet in. Te moeten maar stoppen met leugens te vertellen aan de belastingbetalers. De ambtenaren zint met leugen niet better als de VVD Rutten. Ook hoor wij niks meer van heen via de media en kranten.

Stan Ramakers 03 maart 2021 11:17

Ik wil de papieren aangifte terug! computers zijn misschien toch iets te ingewikkeld voor de overheid.

Esme 03 maart 2021 10:55

Heel makkelijk, de storingsmelding weghalen en zeggen dat het opgelost is. Maar inloggen gaat nog steeds niet, ook niet op de zogenaamde "rustige momenten". Het is toch van de zotte dat je blijkbaar je wekker op 04.00 uur moet zetten om je belastingaangifte te doen? Om nog maar te zwijgen over de berichten van mensen die gisteren er wel een keer doorheen kwamen en foutieve gegevens te zien kregen. Ze kunnen het niet (leuker) maken en makkelijker al helemaal niet!

suus 03 maart 2021 10:31

precies! nog niet eerder meegemaakt dit. ik probeer al 3 dagen om in te loggen.
ik hoop dat het vandaag nog opgelost wordt.

Paul Wijnsma 03 maart 2021 10:21

Ik probeer al 3 dagen lang mijn aangifte te doen. Ik heb alle mogelijke tijden geprobeerd: in de ochtend, middag, avond en nacht. Maar ik kom er maar niet doorheen. En als ik dan eindelijk wel mijn aangifte kan openen dan is er niets ingevuld of zijn de verkeerde gegevens ingevuld. Echt zeer amateuristisch dit!!!!!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.