Overslaan en naar de inhoud gaan

Belastingdienst druk na 'reboot' voor storing

De 'reboot' van gisteravond voor systemen bij de Belastingdienst lijkt de hardnekkige storing te hebben opgelost. Nadat het portaal Mijn Belastingdienst sinds maandag slechts in beperkte mate bereikbaar is geweest, blijkt er nu sprake van een toestroom waardoor inloggen weer gehinderd kan worden.
Belastingaanslag
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

"Het is op dit moment erg druk op Mijn Belastingdienst", waarschuwt de fiscus bovenaan de homepage van zijn site. "Lukt het niet om in te loggen, doe dan op een later moment belastingaangifte. Of kijk of u aangifte met de app Aangifte 2020 kunt doen." Deze boodschap prijkt boven het nieuws dat mensen aangifte kunnen doen, en waar tot gisteravond nog melding van de flinke storing werd gedaan.

Storing opgelost

Het zogeheten verstoringsbericht is nu van de homepage verwijderd, en inhoudelijk voorzien van de toevoeging "opgelost". Op dinsdagavond heeft de Belastingdienst een actie ondernomen om de storing op te lossen. Daarbij is tussen 19:00 en 20:30 uur het inloggen op Mijn Belastingdienst én het gebruik van de aangifte-app geheel 'uitgeschakeld'.

Deze werkzaamheden hebben de storing zelf opgelost, maar nu kampt de fiscus met grote drukte wat inloggen kan hinderen. Particulieren en ondernemers die aangifte willen doen, krijgen het advies om dit op een later tijdstip te proberen. Tijdens de storing die maandag net na middernacht lijkt te zijn begonnen, was dit ook het advies. De Belastingdienst wees er daarbij op dat aangifte doen nog kan tot 1 mei.

'Probeer het later'

Nu worden mensen niet zo ver vooruit 'doorverwezen'. Het beste moment om aangifte te doen is volgens de Belastingdienst overdag, of 's avonds na 22:00 uur, en in het weekend. "Want dan is het niet zo druk in Mijn Belastingdienst. Dat is het beste moment om aangifte te doen."

"U bepaalt natuurlijk zelf wanneer u aangifte wilt doen. Maar soms willen heel veel mensen dat op hetzelfde moment doen, zoals nu. En dan bestaat de kans dat inloggen niet lukt. Of dat de online aangifte vastloopt. We adviseren u daarom op een later moment belastingaangifte te doen."

Minder gebruikers tegelijk

Gister is al gesteld dat de storing niet is veroorzaakt door overbelasting van de servers of door DDoS-aanvallen. De Belastingdienst heeft tijdens de storing wel het maximum aantal gebruikers flink beperkt. Normaliter kunnen 140.000 mensen tegelijk aangifte doen, maar dat is dinsdag 2 maart teruggebracht naar 40.000 aangifteplegers tegelijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in