Overslaan en naar de inhoud gaan

Beheerderstool voor Windows 11 op valreep verschenen

Net vóór het uitbrengen van Windows 11 verschijnt ook de door Microsoft toegezegde tool voor beheerders om compatibiliteit met Windows 11 te controleren. Microsoft had begin september toegezegd om dat controlemiddel voor hele vloten van pc's eind die maand uit te brengen. Dat is net niet gehaald. Beheerders kunnen nu zien hoeveel procent van de pc's in hun organisatie wel of niet compatibel is met Windows 11 en waar dat aan ligt.
Windows 11
© Microsoft
Microsoft

Nu de opvolger voor Windows 10 dus beschikbaar is - zij het met mate - kunnen beheerders in ernst beginnen aan voorbereiding voor dat nieuwe clientbesturingssysteem. Eerder heeft Microsoft al zijn relatief hoge systeemvereisten bekendgemaakt, en later nog een kleine toevoeging gedaan aan de lijst van minimaal vereiste hardware. Vervolgens is de compatibiliteitstool voor individueel gebruik (per-pc) na aanvankelijk struikelen en intrekken opnieuw uitgebracht.

10 en 11 naast elkaar

De daarna beloofde toevoeging voor Microsofts beheerpakket Endpoint Manager is nu ook beschikbaar. Microsoft-programmanager David Guyer kondigt in een blogpost aan dat die software nu klaar is om upgrades naar Windows 11 te beheren, en daarbij kwaliteits- en feature-updates uit te rollen met dezelfde beheertools. Daarbij stipt hij aan dat Windows 10 en 11 kunnen co-existeren in de policies voor Windows Update. Apart beheer voor de twee Windows-versies is dus niet aan de orde.

Controle door AG Connect wijst uit dat de beheertool sinds gisteren inderdaad beschikbaar is voor IT-beheerders bij organisaties. Dat omvat ook externe IT-dienstverleners die pc-vloten bij andere organisaties beheren. De nieuwe compatibiliteitscontrole voor Windows 11 geeft met een percentage aan hoeveel van het totale aantal pc's voldoet aan de hardwarevereisten voor dat nieuwe besturingssysteem.

Wat voldoet niet?

Daaronder volgt een opsomming van componenten met percentages voor het deel van de pc-vloot dat een hardwareblokkering heeft voor Windows 11. Dit omvat processorgeneratie, maar ook systeemfirmware, hoeveelheid geheugen, TPM-chip, opslagruimte, en aantal processorcores. De door Microsoft gestelde systeemvereisten sluiten in wezen computers van vóór 2019 uit. Een opensourcescript biedt de mogelijkheid om dit te omzeilen, maar dat brengt gevolgen voor de support met zich mee.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in