Beheer

IT beheer
Extreme Networks

Beheeradvies voor Flash-netwerktool: zet datum terug

Langverwacht einde van Adobe Flash komt voor sommigen toch wel plots.

© Extreme Networks
12 januari 2021

Langverwacht einde van Adobe Flash komt voor sommigen toch wel plots.

Beheerders die de GUI-tool van netwerkleverancier Extreme Networks gebruiken, stuiten op een praktisch probleem en krijgen een opmerkelijk advies. De WiNG GUI-software is gebaseerd op Adobe Flash, wat vanaf vandaag niet meer werkt. Terwijl Extreme Networks nu werkt aan een oplossing, geeft het als tijdelijke fix het advies om de computerklok terug te zetten.

De overgang van een Flash-gebaseerde desktopapplicatie naar een opvolger die is gebaseerd op HTML5 blijkt voor Extreme Networks wat problematisch te verlopen. De leverancier van netwerkapparatuur was al wel bezig om een HTML5-uitvoering te ontwikkelen van zijn grafische beheertool. Daarbij is het plan om eerst nog een desktopapplicatie te maken, als tussenoplossing. Zowel de beoogde HTML5-opvolger als ook de tijdelijke tool zijn niet op tijd klaar om het einde van Adobe Flash voor te zijn.

Schuld van derde partij

"Vanwege een verandering in de laatste minuut voor licentiëring door een derde partij zijn we nu belast met het updaten van WiNG Manager om te voldoen aan nieuwe onderhoudsregels voor Flash", meldt Extreme Networks in een supportdocument. Volgens de leverancier valt de nieuwe versie van de grafische beheertool binnen enkele dagen te verwachten.

"In de tussentijd zal WiNG-Man niet beschikbaar zijn tenzij de datum van de pc is ingesteld vóór 12 januari 2021." Deze opmerking, die dus duidt op de definitieve deadline voor functionerend Flash, is meer dan slechts een technische observatie. In het supportdocument wordt het terugzetten van de computerklok aangedragen als tijdelijke workaround voor het niet langer werken van deze beheertool.

Andere oplossingen die Extreme Networks aanreikt, zijn het gebruik de opdrachtregel voor beheertaken en het gebruik van ExtremeCloud IQ voor monitoring en beheer van netwerkapparatuur. Voor laatstgenoemde is er een gratis instapniveau, wat níet de zogeheten pilot-optie is.

ElectronJS en Chrome

De tussentijdse tool is de zogeheten WiNG Manager (ook wel WiNG-Man genoemd) die Flash-gebruik toch mogelijk moet maken. Het als migratiemiddel bedoelde WiNG-Man is gebaseerd op het ElectronJS-framework en omvat Google Chrome compleet met de Flash-plugin. Daarmee moeten beheerders dan toch de WiNG GUI-beheertool kunnen blijven gebruiken, tot voorbij 2020, aldus de release notes

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
2
Reacties
Harry Oldinkhof 12 januari 2021 14:59

Zowel hilarisch als diep triest nieuws....

Toch maar overstappen op Zyxel??

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.