Management

Juridische zaken
Europa

Bart Groothuis aangesteld als rapporteur Europese NIB-richtlijn

Richtlijn versterkt algemeen niveau security in Europa  

© Europa
14 januari 2021

Richtlijn versterkt algemeen niveau security in Europa  

Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) is aangesteld als rapporteur voor de Europese cyberbeveiligingsrichtlijn NIB. De richtlijn is de eerste EU-brede wetgeving inzake beveiliging van netwerk- en informatiesystemen.

De NIB-richtlijn werd in juli 2016 door het Europees Parlement aangenomen en trad een maand later in werking. De lidstaten moesten de richtlijn uiterlijk mei 2018 in hun nationale wetgeving omzetten en de leveranciers van essentiële diensten op uiterlijk op 9 november 2018 aanwijzen. 

De bedoeling is om met wettelijke maatregelen het algemene niveau van cyberveiligheid in de EU te verhogen.

Paraatheid verbeteren

De lidstaten moeten volgens de richtlijnen paraatheid verbeteren en beter met elkaar samenwerken, onder meer door zowel aanbieders van essentiële diensten als digitale dienstverleners ertoe te verplichten adequate maatregelen te nemen om beveiligingsrisico's te beheersen. Ook is er aandacht voor het voorkomen van incidenten, het beperken van de gevolgen als er toch incidenten optreden en het minimaliseren van risico's.

 

Groothuis geeft op Twitter aan verheugd te zijn met de aanstelling. "Het is mijn doel om van Europa de beste plek te maken om te wonen en zaken te doen en om security naar een hoger niveau te tillen."

 

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.