Innovatie & Strategie

Blockchain
blockchain

Bankenorganisatie SWIFT zet blockchain in voor structuur in berichten

Kostenreductie met 30% mogelijk.

© CCO/Pixabay The Digital Artist
15 september 2022

Kostenreductie met 30% mogelijk.

De internationale bankenorganisatie SWIFT wil alle 11.000 leden aansluiten op een blockchain. Het gaat echter om berichtenverkeer, niet om de betalingsafhandeling.

Bij beursgenoteerde ondernemingen is het van belang dat belangrijke handelingen op ondernemingsniveau heel snel bij beleggers, kredietverstrekkers en andere betrokkenen bekend is, of het nu gaat om dividend-uitkeringen, overnames of andere koersgevoelige acties.

Het probleem voor SWIFT is dat het automatiseren van dat berichtenverkeer een uiterst moeilijk proces is gebleken.  Daarom berust dit proces nog voornamelijk op handmatige verwerking wat het heel duur maakt en zorgt voor extra risico's bij de deelnemers in de kapitaalmarkt.

Handmatig proces duur en riskant

De reden dat het automatiseren zo moeizaam gaat is dat het grote aantal leden ook een aanzienlijke hoeveelheid eigen datastandaarden hanteert. Die moeten eerst worden vertaald voor ze door anderen kunnen worden gebruikt.

Dus heeft SWIFT bedacht het hele systeem op de schop te gooien en te baseren op een blockchain, signaleert The Register op basis van een verklaring van SWIFT. Er is al een test gaande met blockchaintechnologie van Symbiont en diens Assembly-platform. Met een geautomatiseerde SWIFT translator kan ieder van de 11.000 leden informatie koppelen aan Assembly. Dat vergelijkt vervolgens de informatie die gedeeld wordt door verschillende deelnemers en kan tegenstrijdigheden signaleren.

De handmatige acties waar nu circa 30% van alle kosten van SWIFT in zitten, kunnen bij een succesvolle implementatie vervallen, verwacht SWIFT.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.