Overslaan en naar de inhoud gaan

Bankbiljet krijgt elektronische beveiliging

Bescherming tegen valsemunterij berust momenteel op passieve beveiligingsmaatregelen als watermerken, verschillen in inktdikte van de opdruk, ingevlochten materialen van afwijkende aard, hologrammen, fluorescerende inkten en dergelijke. Bankbiljetten bevatten soms wel 50 van dergelijke beschermingsconstructies.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Actieve component is nodig
Aanbrengen van een chip in het papiergeld zou aan die passieve beveiligingsmaatregelen een actieve component toevoegen. Dat zou het bovendien doenlijk maken om de omloop van een bankbiljet te traceren. Het aanbrengen op papier van een elektronisch circuit uit conventionele materialen stuit echter op problemen, omdat de temperaturen waarbij dat moet gebeuren en de benodigde chemicaliën het papier beschadigen. Bovendien is het lastig om uit silicium een transistor te maken die dun genoeg is om in een bankbiljet aan te brengen.

Thin film transistor draadloos uit te lezen
Duitse en Japanse wetenschappers hebben een oplossing gevonden in nieuwe combinaties van materialen (goud, aluminiumoxide en organische moleculen) waarmee ze laag voor laag ‘thin film transistors’ kunnen aanbrengen op papiergeld zonder het papier aan te tasten. Op een briefje van 5 euro wisten ze zo een honderdtal organische TFT’s aan te brengen met een dikte van hooguit 250 nanometer; die werken op een spanning van 3 Volt. Zo’n set zou contactloos uitgelezen kunnen worden met een externe lezer zoals die al voor RFID-tags bestaan.

Behalve op de euro werkt de techniek in ieder geval ook op Amerikaanse dollars, Japanse yens en Zwitserse franken, hebben de wetenschappers vastgesteld. Hun bevindingen zijn gepubliceerd op de website van het blad Advanced Materials.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in