Loopbaan

Carriere
arbeidsmarkt

Banengroei in ICT houdt nog jaren aan

Vraag naar hoger opgeleide ICT'ers blijft stijgen

3 december 2019

Vraag naar hoger opgeleide ICT'ers blijft stijgen

Terwijl de economische groei naar verwachting de komende jaren zal afvlakken, zal het aantal banen in de ICT in elk geval tot 2024 sterk toenemen. In totaal komen er bijna 30.000 banen bij in de ICT. Het tekort aan ICT’ers houdt bovendien onverkort aan.

Dat meldt het ROA, Researchinstituut voor Onderwijs en Arbeidsmarkt in het rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2024’. 

Volgens het ROA Komen er tot 2024 zo’n 29.800 banen bij in de ICT. Dat is een gemiddelde jaarlijkse groei van 1,3 procent. Dat is een relatief hoge vraag naar extra arbeidskrachten. Gemiddeld groeit het aantal banen in Nederland tot 2024 jaarlijks met 0,9 procent. Binnen de ICT is de sterkste banengroei te verwachten voor software- en applicatieontwikkelaars en functies in gebruikersondersteuning (1,4 procent). Het aantal banen voor databank- en netwerkspecialisten stijgt met 1,2 procent per jaar.

 

In totaal komen er in de komende zes jaar in Nederland meer dan 2 miljoen zogeheten baanopeningen. Daarvan zijn 1,6 miljoen banen vervangingsfuncties omdat de betreffende medewerkers met pensioen gaan, voor zorgtaken kiezen of overstappen naar een andere baan. Voor de meeste beroepen is er voldoende aanbod, maar niet in de ICT. Terwijl daar ook nog eens het aantal banen sterk groeit. Onderzoeksleider Didier Fouarge: “Vooral ICT-beroepen zijn groeiberoepen: ruim de helft van de baanopeningen in de ICT zijn het gevolg van nieuwe werkgelegenheid, vooral vanaf hbo niveau.”

Loonstijging beperkt

Daarbij blijven de tekorten groot. De onderzoekers verwachten voor meer dan 80 procent van de vraag in ICT-beroepen grote tot zeer grote knelpunten. Maar ondanks de krapte blijft de loonontwikkeling achter, constateren de onderzoekers.

De banengroei in de ICT zit vooral in functies op HBO en universitair niveau; achtereenvolgens met 17.900 en 8300 arbeidsplaatsen. Het arbeidsperspectief voor ICT’ers met een opleiding op  MBO 2-0f 3-niveau is matig tot redelijk. Voor ICT’ers met een opleiding op MBO 4-niveau zijn de kansen op een baan echter slecht. Daarvan komen er de komende jaren meer van de opleidingen af dan er vacatures zijn.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.