Loopbaan

Carriere
arbeidsmarkt

Banengroei in ICT houdt nog jaren aan

Vraag naar hoger opgeleide ICT'ers blijft stijgen

3 december 2019

Vraag naar hoger opgeleide ICT'ers blijft stijgen

Terwijl de economische groei naar verwachting de komende jaren zal afvlakken, zal het aantal banen in de ICT in elk geval tot 2024 sterk toenemen. In totaal komen er bijna 30.000 banen bij in de ICT. Het tekort aan ICT’ers houdt bovendien onverkort aan.

Dat meldt het ROA, Researchinstituut voor Onderwijs en Arbeidsmarkt in het rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2024’. 

Volgens het ROA Komen er tot 2024 zo’n 29.800 banen bij in de ICT. Dat is een gemiddelde jaarlijkse groei van 1,3 procent. Dat is een relatief hoge vraag naar extra arbeidskrachten. Gemiddeld groeit het aantal banen in Nederland tot 2024 jaarlijks met 0,9 procent. Binnen de ICT is de sterkste banengroei te verwachten voor software- en applicatieontwikkelaars en functies in gebruikersondersteuning (1,4 procent). Het aantal banen voor databank- en netwerkspecialisten stijgt met 1,2 procent per jaar.

 

In totaal komen er in de komende zes jaar in Nederland meer dan 2 miljoen zogeheten baanopeningen. Daarvan zijn 1,6 miljoen banen vervangingsfuncties omdat de betreffende medewerkers met pensioen gaan, voor zorgtaken kiezen of overstappen naar een andere baan. Voor de meeste beroepen is er voldoende aanbod, maar niet in de ICT. Terwijl daar ook nog eens het aantal banen sterk groeit. Onderzoeksleider Didier Fouarge: “Vooral ICT-beroepen zijn groeiberoepen: ruim de helft van de baanopeningen in de ICT zijn het gevolg van nieuwe werkgelegenheid, vooral vanaf hbo niveau.”

Loonstijging beperkt

Daarbij blijven de tekorten groot. De onderzoekers verwachten voor meer dan 80 procent van de vraag in ICT-beroepen grote tot zeer grote knelpunten. Maar ondanks de krapte blijft de loonontwikkeling achter, constateren de onderzoekers.

De banengroei in de ICT zit vooral in functies op HBO en universitair niveau; achtereenvolgens met 17.900 en 8300 arbeidsplaatsen. Het arbeidsperspectief voor ICT’ers met een opleiding op  MBO 2-0f 3-niveau is matig tot redelijk. Voor ICT’ers met een opleiding op MBO 4-niveau zijn de kansen op een baan echter slecht. Daarvan komen er de komende jaren meer van de opleidingen af dan er vacatures zijn.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Wouter Mos 10 december 2019 11:06

Banengroei frustratie

ICT is een prachtig werkveld. Maar de berichtgeving omtrent het 'werk geluk' wat hier te vinden is, richt zich vaak op onze voor-gefinancierde HBO of hoger opgeleide schoolverlaters. De groepen die buiten al dat geluk vallen, op basis van lager opgeleid of senioren die nog even hun ei willen leggen maar daar weinig of geen kansen voor voorbij zien komen. Ik zie dagelijks vacatures voorbijkomen waarbij het onderste uit de kan wordt verwacht te reageren, en liefst een beetje meer, vanaf HBO opgeleid, want waarom zou je voor minder gaan, en met vergoedingen waar de gemiddelde ICT-er 10 jaar geleden niet voor uit zijn bed zou komen. Ik zou in die markt een boompje willen opsteken voor ervaring en goede wil, de wil om te werken en de wil om creatieve inbreng tot zijn recht te laten komen. Dat mag de pers van mij ook aandacht geven, een pluimpje, en de recruiterende wereld even wakker schudden wat er allemaal voor pareltjes gedoemd zijn pakketjes rond te gaan brengen om dat ze te lui lijken te zijn om de beste kandidaat voor de job te zoeken. Klinkt allemaal een beetje zwartgallig misschien, maar het is wel opvallend dat deze groepen altijd zo links blijven liggen als we het over banengroei in de ICT hebben.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.