Beheer

Security
hack

Backdoors aangetroffen in systemen HvA en UvA

Hackers kregen toegang tot versleutelde wachtwoorden. 

© Shutterstock NicoElNino
24 februari 2021

Hackers kregen toegang tot versleutelde wachtwoorden. 

De hackers die de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Hogeschool van Amsterdam (HvA) aanvielen, hebben toegang gekregen tot versleutelde wachtwoorden. Volgens de onderwijsinstituten kunnen de hackers daar ondanks de versleuteling misbruik van maken. Wat voor aanval er precies is uitgevoerd op de organisaties, is nog altijd onbekend, maar volgens een woordvoerder zijn er wel backdoors in de systemen gevonden.

De gevonden backdoors zijn inmiddels verwijderd, vertelt een woordvoerder van de onderwijsinstituten na vragen van AG Connect. De systemen van de UvA en HvA worden nog onderzocht. Het is namelijk nog niet duidelijk waar die achterdeurtjes precies voor gebruikt zijn, stelt de woordvoerder. Of ze gebruikt zijn om bijvoorbeeld ransomware binnen te smokkelen, is dus nog onduidelijk. In de FAQ meldt de UvA in ieder geval dat er (nog) geen losgeldeis is binnengekomen. 

Wachtwoorden gestolen

Wel is nu duidelijk dat de hackers beschikking hebben over versleutelde wachtwoorden, meldt de UvA in een update. Hoewel de wachtwoorden versleuteld zijn, zou een hacker er toch misbruik van kunnen maken, meent het onderwijsinstituut. "Daarom vragen we alle studenten en medewerkers om uit voorzorg het wachtwoord te wijzigen."

Mocht een wachtwoord ook voor andere accounts gebruikt worden, dan vragen de UvA en HvA om ook het wachtwoord van die accounts te wijzigen. Studenten en medewerkers ontvangen nog een mail met instructies over het wijzigen van de inloggegevens. 

Vorige week waarschuwden de UvA en HvA ook voor phishingmails. Cybercriminelen proberen de huidige situatie te misbruiken door neppe mails te versturen, die van de onderwijsinstituten af lijken te komen. In die mails wordt gevraagd om het account te controleren of te wijzigen. Uit de FAQ blijkt dat medewerkers en studenten hier nog altijd extra alert op moeten zijn. 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
2
Reacties
Bop 30 maart 2021 16:06

'Neppe meels'?

Nepberichten, zeg maar.
Voor volwassenen dan.

Robert-Jan Frans 25 februari 2021 08:28

Goedenmorgen,

Vraag: in het stuk wordt het woord "neppe mails" gebruikt. Nu kan het aan mij liggen, maar dit woord komt toch niet voor in Dikke vanDale? Dit is toch straattaal die niet hoort?

mvg
RJH Frans

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.