Overslaan en naar de inhoud gaan

Baas DNB wijst op risico's clouddiensten

Een toename van het gebruik van clouddiensten in de bankensector brengt allerlei nieuwe risico’s met zich mee. Daarvoor waarschuwde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag op een bijeenkomst in Washington.
wolken
© Free Images
Free Images

Nu bevinden de belangrijkste systemen van banken zich nog niet in de cloud. Maar Knot stelt dat dit in de toekomst zomaar het geval kan worden. Volgens de centralebankpresident moeten financiële toezichthouders dan alert zijn op hele nieuwe zaken. Wat bijvoorbeeld als er in een markt maar een paar clouddienstverleners actief zijn?

Wat ook speelt, is dat veel niet-financiële partijen nu niet altijd goed onder het bestaande toezicht vallen, aldus de DNB'er. Meer aandacht daarvoor zou wat hem betreft hoog op de agenda moeten staan van financiële autoriteiten, net zoals kwesties als cyberrisico's en klimaatverandering meer in het blikveld zouden moeten komen.

Techreus als financiële dienstverlener?

Knot ziet in de vele technologische veranderingen in de financiële sector ook veel kansen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot meer concurrentie. Knot erkent evenwel dat het nog onduidelijk is wat het precies voor gevolgen heeft als de grote techreuzen zich meer en meer als financiële dienstverleners gaan opstellen.

Die technologiebedrijven lijken in Europa nog niet heel happig op toetreding tot de financiële sector, merkt hij "Misschien komt dat wel omdat ze weten dat ze dan ook met financieel toezicht te maken zullen krijgen.'' Volgens Knot zijn banken in Europa nog erg dominant, in tegenstelling tot de Verenigde Staten waar de financiële sector veel diverser is.

De DNB-preses is in Washington voor de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Parallel daaraan woonde hij ook een bijeenkomst bij van het Institute of International Finance (IIF), een wereldwijde organisatie van financiële organisaties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in