Loopbaan

Carriere
Student aan de universiteit

Baankansen ICT-masters blijven goed

Master Computer Science in top 10 van hoogste salarissen.

12 maart 2020

Master Computer Science in top 10 van hoogste salarissen.

Nederlandse studenten die ervoor kiezen om na hun bachelor door te studeren, kunnen volgens de vandaag verschenen Keuzegids masters 2020 op goede baankansen rekenen. Minstens 95 procent van de alumni van zowel Computer Science als Kunstmatige Intelligentie (AI) en Informatiekunde heeft nu een baan, en de startsalarissen zijn bovengemiddeld.

De master Computer Science levert volgens de Keuzegids masters 2020 het beste maandsalaris op van de drie verschillende soorten ICT-masters. Met een bruto maandloon van 3.250 euro komt deze studie zelfs voor in de top 10 met hoogste maandsalarissen van alle masters in Nederland, namelijk op plek zeven. Alumni met een medische master verdienen echter nog meer: zijn slepen maandelijks 3.610 euro binnen.

Overigens is het bruto maandsalaris van afgestudeerden van de AI- en Informatiekunde-opleidingen ook niet onaardig. Informatiekunde-alumni verdienen maandelijks gemiddeld 2.989 euro, bij AI is dat 2.869 euro.

De Keuzegids maakt hierbij echter geen onderscheid tussen hbo- en wo-masters. Of alumni met een hbo-master hetzelfde salaris verdienen als alumni met een wo-master is dus niet te achterhalen.

Niet altijd werk op masterniveau

Computer Science heeft van de drie soorten ICT-masters echter het laagste percentage werkenden onder pas afgestudeerden. 95 procent van de alumni heeft binnen 1,5 jaar minstens 12 uur per week betaald werk. Onder afgestudeerden van de AI- en Informatiekunde-opleidingen is dat 97 procent.

Bovendien werkt lang niet iedereen ook echt op masterniveau. Zeker afgestudeerden van de master Informatiekunde werken vaker onder hun niveau. Slechts 56 procent van de alumni werkt wel op masterniveau, tegenover 65 procent bij Computer Science en 78 procent bij AI.

Het is dan ook niet verrassend dat pas afgestudeerden van de Informatiekunde-opleidingen minder positief zijn over hoe goed ze voorbereid zijn op hun werk dan bij de andere twee soorten ICT-masters. 59 procent van de alumni van Informatiekunde vindt goed te zijn voorbereid op het werk. Bij Computer Science is dat 77 procent en bij AI is dat 72 procent.

Studenten redelijk positief

De Keuzegids masters 2020 geeft dit jaar alleen informatie over de beoordelingen van studenten over de opleidingen. Bij eerdere edities van de Keuzegids werd ook een expertoordeel van de accreditatieorganisatie NVAO meegenomen, maar sinds 1 februari wordt er geen onderscheid meer gemaakt in het oordeel van de NVAO. Daarom heeft de Keuzegids besloten om het expertoordeel niet te tonen.

Die studenten zijn over het algemeen wel tevreden met hun opleiding, blijkt uit de oordelen. Bij de masters Computer Science en AI zijn studenten bijvoorbeeld erg te spreken over wetenschappelijke vaardigheden. Helaas gaat dat bij veel masters wel ten koste van de praktijkgerichte vaardigheden. De Keuzegids adviseert studenten die daar veel waarde aan hechten dan ook om naar hbo-masters te kijken.

Welke ICT-masters het beste en slechtste door studenten worden beoordeeld, wordt de komende dagen door AG Connect op een rij gezet. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.