Overslaan en naar de inhoud gaan

Azure neemt koppositie over van AWS onder kleinere cloudgebruikers

Naarmate meer organisaties gebruik gaan maken van clouddiensten tekent zich een consolidatie af. Dat betekent dat de machtige drie - AWS, Azure en Google Cloud - steeds meer marktmacht krijgen. Onderling vindt wel een opmerkelijke verschuiving plaats.
Data in de cloud
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Sinds AWS in 2005 zo ongeveer de cloud uitvond als generieke dienstverlening op grote schaal, heeft het bedrijf altijd de markt aangevoerd. De pionier werd daarbij op flinke afstand gevolgd door Microsoft en Google. In dat beeld verschenen de afgelopen serieuze scheuren met vooral Microsoft dat een opmars in marktaandeel liet zien. Uit een recent onderzoek (PDF) van IT-adviesbureau Flexera blijkt dat Microsoft met zijn Azure voor het eerst in sommige marktsegmenten concurrent AWS van de troon stoot.

Licht versus zwaar

Flexera enquêteerde voor het onderzoek 753 technische professionals en managers die verder geen binding hebben met dat SaaS-aanbiedende IT-bedrijf. Uit het onderzoek komen opmerkelijke observaties naar boven. Vooral onder de 'lichte' cloudgebruikers zegt 32% gebruik te maken van Azure tegen 30% die klant is bij AWS. Google Cloud Platform (GCP) komt in dit segment uit op 29%, gevolgd door Oracle Cloud (16%), IBM Cloud (15%) en Alibaba Cloud(13%).

Onder de zware gebruikers is AWS nog altijd favoriet met 46% van de ondervraagden die er gebruik van maakt. Maar ook hier zit Azure inmiddels AWS op de hielen en wordt Microsofts cloudaanbod in 45% van de gevallen genoemd. GCP is onder deze gebruikersgroep met 10% nog een kleine speler, net als Oracle (10%) en IBM (8%).

Experimenteren bij kleinere aanbieders

Maar ook GCP maakt zich op voor een opmars. Onder de groep die aan het experimenteren is met cloudgebruik zegt namelijk 22% zich daarvoor tot Google te wenden. Ook Oracle (16%) en IBM (15%) steken in dit segment Azure (12%) en AWS (11%) voorbij.

Inmiddels hanteert 89% van de organisatie een multicloudstrategie. Aangezien de percentages hierboven steeds optellen tot boven de 100% is duidelijk dat daarvoor vaak verschillende aanbieders worden gebruikt. Zo'n 80% van de organisaties gebruikt een hybride cloudopzet, waarbij publieke en private clouddiensten worden gebruikt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat wanneer gekeken wordt naar de zwaarte van het gebruik van clouddiensten organisaties de neiging hebben steeds meer af te nemen bij de marktleiders, merkt Flexera op: 81% van de zware gebruikers zet daarvoor AWS in en 80% Azure. GCP komt niet verder dan 51% en Oracle zit daar nog ver achter met 29%. IBM volgt op de voet met 27% en daarna komt Alibaba met 13%. Op basis van omzet is in de zomer van 2020 al cloudconsolidatie geconstateerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in