Innovatie & Strategie

Cloud
AWS

Cloudconsolidatie door snelgroeiende top 5 aanbieders

Top 5 cloudproviders pakt ruim 33% van omzet en groeit harder dan de markt.

Amazon Web Services logo © AG Connect Thomas Niehe
19 augustus 2020

Top 5 cloudproviders pakt ruim 33% van omzet en groeit harder dan de markt.

De vijf grootste aanbieders van clouddiensten zijn goed voor meer dan een derde van de omzet in de cloudmarkt, die vorig jaar in totaal 233,4 miljard dollar bedroeg. De top vijf van AWS, Microsoft, Salesforce.com, Google en Oracle groeit bovendien flink, sneller dan de overige cloudproviders. Dit meldt IT-onderzoeksbureau IDC.

"Cloud breidt zich uit ver voorbij niche e-commerce en online zoekopdrachten die worden gesponsord door ads", verklaart IDC-topman Rick Villars. Hij zegt dat cloud het fundament is onder álle digitale activiteiten waar mensen en bedrijven op vertrouwen. Dit geldt ook - en meer dan voorheen - in de huidige tijden van de coronapandemie. De wereldwijde plaag van het COVID-19-virus heeft voor een flinke cloudimpuls gezorgd. Villars merkt op dat bedrijven die het hadden over cloudmigraties die wel tien jaar in beslag konden nemen nu als doel hebben om die overgang in minder dan vijf jaar te voltooien.

Consolidatie zet door

Afgelopen jaar, dus vóór corona, is de wereldwijde markt voor publieke clouddiensten al flink gegroeid. IDC noteert een omzetgroei van 26 procent naar een totaal van 233,4 miljard dollar. Dit omvat omzet uit SaaS (software-as-a-service), zoals Microsoft en Salesforce.com bieden, plus PaaS (platform-as-a-service) en IaaS (infrastructure-as-a-service), zoals partijen als AWS en Google, maar ook Microsoft bieden.

De uitgaven aan cloud door bedrijven en organisaties heeft in 2019 een verdergaande consolidatie doorgemaakt. Cloudklanten gaan in toenemende mate voor de grote aanbieders. De top vijf, met 'cloud-laatkomers' Microsoft en Oracle op posities twee en vijf, heeft meer dan een derde van de omzet binnengehaald. Bovendien hebben die vijf aanbieders van clouddiensten een groei van 35 procent geboekt ten opzichte van 2018, aldus IDC in de nieuwste editie van zijn Worldwide Semiannual Public Cloud Services Tracker.

PaaS en IaaS voorop

Sinds 2016 is de totale markt voor publieke clouddiensten meer dan verdubbeld, weet IDC. In die periode zijn de gecombineerde uitgaven aan PaaS en IaaS bijna verdrievoudigd. Volgens IDC betekent dit dat er een toenemende afhankelijkheid van cloudinfrastructuur en cloudplatformen is voor het uitrollen van applicaties, ook bínnen bedrijven. Daarnaast zijn SaaS-diensten natuurlijk afhankelijk van de dieper liggende PaaS- en IaaS-diensten, waarbij een cloudaanbieder op het eerstgenoemde niveau weer kan vertrouwen op een cloudaanbieder op het diepere niveau.

IDC verwacht dat de uitgaven aan PaaS en IaaS de komende jaren blijven groeien, en dat in een hoger tempo dan de groei van de algehele cloudmarkt. De huidige economische onzekerheid door maatregelen vanwege de coronapandemie jaagt dit alleen maar aan, zo legt IDC uit. Organisaties zijn zich meer bewust van de kernvoordelen van cloud (waarbij het onderzoeksbureau specifiek IaaS noemt). Dit omvat lage financiële 'inzet' om te beginnen en op te schalen, flexibiliteit voor eventuele bedrijfsomslag (agility), en operationele veerkracht (resilience). Kostenbesparingen en veerkracht zijn nu de grootste stimulans voor IT-investeringsbesluiten, constateert IDC.

In de top 5 voor IaaS+PaaS staan ook Alibaba en IBM, terwijl in de top 5 voor SaaS ook SAP en Oracle prijken:

Public Cloud Services, 2019 Market Shares

1
Reacties
P.J. Westerhof LL.M MIM 20 augustus 2020 13:48

En nu de effecten van de Schrems-II uitspraak even afwachten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.