Overslaan en naar de inhoud gaan

Automatiseren van IT-taken gaat mank op kwaliteit data

Het tekort aan kundig IT-personeel heeft de druk op het automatiseren van IT-taken en servicemanagement opgevoerd. Daar duikt echter het probleem op dat taken nog niet of in ieder geval niet goed zijn te automatiseren, omdat de juiste data uit de processen niet voorhanden zijn. In plaats van schaarse en dure datascientists in te huren om die datapijplijnen in te richten, kunnen bots die voorbereiding overnemen.
control room
© Shutterstock
Shutterstock

Uit recent onderzoek van Enterprise Management Associates (EMA) blijkt dat respondenten grote potentie zien in AIOps, het automatiseren van processen binnen de IT-afdeling. Veel genoemd wordt het organiseren van de workflow (60%), runbook of IT process automation (49%) en het slimmer automatisch signaleren van gebeurtenissen in de eigen processen. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste respondenten moeite hebben de implementatie.

De loggegevens nodig om een  historisch beeld te vormen of om een realtime-overzicht te creëren zijn er vaak niet, of lastig vrij te maken uit de processen. Dit probleem vormt een serieus obstakel voor de invoering van AIOps ofwel de inzet van kunstmatige intelligentie voor het uitvoeren van IT-taken, constateert ZDNet.

De oplossing zou kunnen komen van een techniek genaamd Robotic Data Automation -afgekort tot RDA-, die wordt beschreven in een artikel in Forbes. Het concept komt van bedrijven als Snowflake, CloudFabrix en Dremio en is gericht op het automatisch koppelen van verschillende databronnen. De manier waarop dat gebeurt, is vergelijkbaar met hoe Robotic Process Automation (RPA) hulp biedt bij het automatiseren van bedrijfsprocessen. RDA kan historische en real time datasets beschikbaar maken voor processen door met low-code of no-code bots te zorgen voor data-integratie, -cleaning, -transformatie en het aanbrengen van context.

Hoe RDA kan worden ingezet voor het vlottrekken van AIOps was het onderwerp van een recente webcast van Enterprise Management Associates (EMA) en CloudFabrix. Om de data op de juiste manier bij elkaar te brengen is vaak een complex traject nodig waar weer data engineers en data scientists voor nodig zijn. Door daar bots voor in te zetten kunnen veel van de benodigde bewerkingen van data veel makkelijker worden uitgevoerd, is de ervaring van Bhaskar Krishnamsetty, chief product officer bij CloudFabrix.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in