Autodesk schrapt banen na tegenvallende cijfers

24 augustus 2012
Autodesk moet de buikriem aanhalen. Op korte termijn zijn 500 ontslagen bij de maker van Autocad te verwachten.

De omzet zal in het huidige boekjaar 2013 met 4 tot 6 procent toenemen tot 2,35 miljard dollar. Dat is minder dan de eerder verwachte 10 procent groei. Ook daalt de operationele marge sterker dan verwacht.

Kern van het probleem zijn de slechte economische omstandigheden in Europa. In het afgelopen, 2e kwartaal kromp de omzet in dit werelddeel met 1 procent naar 210 miljoen dollar. In Noord- en Zuid-Amerika groeide de omzet nog wel: met 4 procent naar 199 miljoen dollar.

De totale kwartaalverkoop steeg van jaar op jaar met 4,1 procent naar 568,7 miljoen dollar. Autodesk was uitgegaan van een omzet van 580 tot 600 miljoen dollar. De nettowinst kwam uit op 64,6 miljoen dollar. Omgerekend is dat 28 dollarcent per aandeel, wat ook al minder is dan de voorspelde 29 tot 34 dollarcent.

Nu 500 ontslagen, maar volgend jaar weer banengroei

De directie vindt een herstructurering dan ook op zijn plaats. Het bedrijf voegt een aantal vestigingen in huurpanden samen en schrapt “op korte termijn” 500 banen. Anderzijds wil Autodesk volgend jaar weer 500 mensen aannemen en zich sterker richten op cloudoplossingen. In maart dit jaar onthulde het bedrijf onder de naam Autodesk 360 ontwerpsoftware die klanten via internet kunnen gebruiken. In juli kondigde Autodesk de overname aan van Socialcam voor 60 miljoen dollar. Socialcam levert een smartphone-app en een webdienst waarmee consumenten video’s kunnen maken, bewerken en met elkaar delen.

De herstructurering leidt tot een eenmalige last van 50 ot 60 miljoen dollar. Deze drukt grotendeels op de resultaten in het lopende, 3e kwartaal.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.