Management

Juridische zaken
Google

Australische miljoenenboete voor Google wegens misleiding

Android-gebruikers niet goed geïnformeerd over locatiedata. 

12 augustus 2022

Android-gebruikers niet goed geïnformeerd over locatiedata. 

Google moet een boete van 60 miljoen dollar betalen in Australië, vanwege misleiding van Android-gebruikers. Gebruikers werden niet goed geïnformeerd over hoe Google locatiedata verzamelde.

De zaak draaide om data die tussen januari 2017 en december 2018 op Android-telefoons werden verzameld. In die tijd waren er meerdere instellingen die locatiegegevens verzamelden, waardoor niet goed duidelijk werd of dit nu wel of niet gebeurde. Als locatiegeschiedenis uitstond, maar 'Web & App Activity' wel aan, dan werden er nog altijd locatiegegevens verzameld. En die tweede instelling stond standaard aan. 

Volgens de Australische toezichthouder werden gebruikers hier niet duidelijk genoeg over geïnformeerd. Een rechter stelde de toezichthouder vorig jaar al in het gelijk. Er moest echter nog bepaald worden hoe hoog de boete voor Google precies werd.

Nu schrijft The Guardian dat Google akkoord is gegaan met een boete van 60 miljoen dollar. Zowel Google als de toezichthouder vindt dat bedrag "redelijk".

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.