Overslaan en naar de inhoud gaan

Australië wil techbedrijven voor nieuws laten betalen

Australië heeft vrijdag een ontwerpwet onthuld waarmee het Google en Facebook wil dwingen nieuwsmedia te betalen voor het overnemen van hun berichten. Minister van Financiën Josh Frydenberg kondigde de "verplichte gedragscode" aan nadat 18 maanden onderhandelen tussen de nieuwsindustrie en de techbedrijven niets had opgeleverd.
geld

Naast betaling voor inhoud, behandelt de code kwesties als toegang tot gebruikersgegevens, transparantie over algoritmen en rangschikking van inhoud in nieuwsfeeds en zoekresultaten op de platforms.

Toekomst medialandschap

"Met deze veranderingen staat niets minder dan de toekomst van het Australische medialandschap op het spel", aldus Frydenberg op een persconferentie. De minister zei dat wetgeving die de code implementeert de komende weken in het parlement zal worden geïntroduceerd en "aanzienlijke boetes" zal bevatten die de technologiebedrijven honderden miljoenen dollars kunnen kosten.

Hoewel de code uiteindelijk van toepassing zou kunnen zijn op elk digitaal platform dat Australische nieuws gebruikt, zei Frydenberg dat het zich in eerste instantie zou richten op Facebook en Google, twee van 's werelds rijkste en machtigste bedrijven.

Advertentieinkomsten

Het initiatief van Australië wordt wereldwijd nauwlettend gevolgd, aangezien nieuwsmedia overal ter wereld zien dat steeds meer onlineadvertentie-inkomsten naar Facebook, Google en andere grote technologiebedrijven gaan.

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in