Beheer

Security
China, Xi Jinping

ASML: geen rol China bij spionage

Van data bestolen chipmachinemaker spreekt tegen dat gepleegde spionage Chinees was.

president Xi Jinping (rechts) © Whitehouse.gov
11 april 2019

Van data bestolen chipmachinemaker spreekt tegen dat gepleegde spionage Chinees was.

Chipmachinemaker ASML spreekt tegen dat het bedrijf slachtoffer is van Chinese spionagepraktijken. Het bedrijf zegt in een verklaring te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers. Van een nationale samenzwering is volgens ASML geen sprake.

Het Financieele Dagblad meldde als eerste de vermeende spionagepraktijken door China. Volgens ASML wordt in het artikel een eerdere rechtszaak in de VS belicht. Medewerkers zouden ASML voor miljoenen euro's schade hebben berokkend toen zij onder meer broncode, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen buitmaakten. In die zaak werd een bedrijf genaamd XTAL schuldig bevonden aan het misbruiken van vertrouwelijke informatie van ASML. De chipmachinemaker kwam de fraudeurs zelf op het spoor.

Ook andere nationaliteiten

ASML zegt de uitkomst van de zaak in november vorig jaar verschillende keren te hebben genoemd in publicaties. De financiering voor XTAL was afkomstig uit Zuid-Korea en China. De schadevergoeding die aan ASML moest worden betaald, bedraagt 223 miljoen dollar. Het is volgens ASML nog onduidelijk in welke mate deze schade kan worden geïncasseerd bij het inmiddels failliete XTAL.

De Nederlandse fabrikant van chipproductiemachines benadrukt verder dat de kwestie geen invloed zal hebben op toekomstige deals van het bedrijf in China. Van de beschuldigde individuen hadden er toevallig een paar een Chinees paspoort, maar er waren ook mensen met andere nationaliteiten betrokken bij de roof, stipt ASML aan in zijn verklaring.

'Is van alle tijden'

De chipmachinemaker geeft verder aan dat diefstal van bedrijfseigendom van alle tijden is en in verschillende sectoren voorkomt. Ook zal dit altijd een risico blijven. ASML heeft de afgelopen jaren de nodige inspanningen gepleegd om eigendommen beter te beschermen. Het bedrijf put hoop uit de inspanning van de EU en China om intellectuele eigendommen van bedrijven te eerbiedigen.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
van Zanten 12 april 2019 15:41

Tja, ASML reageert zo omdat het in een spagaat zit. Harde uitspraken doen maken het moeilijk verder zaken te doen in China. Als je goed kijkt naar alle lijntjes die er liggen - ook naar de Chinese overheid - dan heb je geen hogere wiskunde nodig om te snappen wat er hier aan de hand is. Het is ook niet nieuw, China spendeert al vele jaren enorm veel geld en capaciteit in industriële spionage en hacking.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.