Innovatie & Strategie

Wetenschap

Armoede af te lezen van telefoongebruik

13 november 2015
Onderzoekers aan de universiteit van Buffalo hebben een techniek bedacht waarmee analyse van telefoongegevens een indicatie oplevert van de armoede in een bepaalde regio. Zij hebben dit inmiddels getest in Senegal.

Voor het onderzoek werden miljoenen gesprekken en SMS'jes geanalyseerd. De onderzoekers keken naar de plaats waar een verbinding werd opgezet en de plaats waar deze werd ontvangen. Van hun bevindingen hebben ze inmiddels een onderzoeksrapport geschreven dat is besproken op een congres aan het Massachusetts Institute of Technology .

Locatie is bepalend

Hoe meer er in een bepaalde regio wordt gebeld, des te lager is de kans dat daar armoede wordt geleden. Als er vrijwel geen mobiele telefoons worden benut, is dat een indicatie dat de mensen wel arm zijn. Met behulp van de analysetechniek konden de wetenschappers een tamelijk nauwkeurige kaart van het land maken, met daarop de verschillende niveaus van armoede.

Meer inzicht

De regering van Senegal had al zo'n kaart, alleen was die erg grof. Complete gebieden werden daarbij op hetzelfde niveau ingedeeld, zonder rekening te houden met lokale verschillen. Met de nieuwe onderzoekstechniek kon een veel fijnmaziger resultaat worden bereikt. Meer informatie is te vinden op de website van de universiteit.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.