Development

Software-ontwikkeling
Augmented reality for elderly

AR kan ouderen enorm helpen, maar wordt vooral ontwikkeld voor jongeren

'Ghosthand' werkt bijvoorbeeld beter dan pijl.

© Shutterstock SofikoS
24 juni 2021

'Ghosthand' werkt bijvoorbeeld beter dan pijl.

Voor ouderen - en met name dementerende ouderen - kan augmented reality een belangrijke invloed hebben op de kwaliteit van leven. Toch worden de AR-interfaces vooral ontwikkeld met het oog op gebruik door jonge mensen. Die sluiten dan weer niet aan bij de belevingswereld van de ouderen.

Augmented Reality kan dementerenden helpen door bijvoorbeeld taken als het bereiden van eten op te delen in kleine stapjes en die weer te geven in hun gezichtsveld. Bij vergeetachtige mensen kan AR assisteren door het direct tonen van relevante informatie bij de objecten die ze zien. Zo zijn er vele voorbeelden te bedenken waarbij mensen boven de 50 enorm veel baat kunnen hebben bij het gebruik van AR.

Vervelend is dat de AR-industrie geen oog heeft voor deze potentiële doelgroep en zich vooral richt op hippe toepassingen die vooral jongeren zullen aanspreken, concludeert een onderzoekersgroep van de Britse University of Bath. "We kunnen niet verwachten dat mensen voordeel hebben van AR als ze niets snappen van de aanwijzingen die ze op het scherm krijgen", stelt Christof Lutteroth, universitair docent bij de Computer Science-faculteit in Bath.

Zo werden proefpersonen gevraagd verschillende objecten te verplaatsen aan de hand van instructies die ze al kijkend door een scherm kregen. Het bleek bijvoorbeeld dat ze met een 'ghosthand' taken tot wel twee keer zo snel uitvoerden als dat ze de aanwijzingen kregen op de meer gebruikelijke manier. De deelnemers gaven als feedback dat ze zich beter konden identificeren met de hand dan met andere visuele 'prompts' zoals een pijl of een knipperende transparante representatie van het object. Bij dergelijke prompts vertoonden ze meer aarzeling voordat ze in actie kwamen en waren ook minder zeker of ze hadden uitgevoerd wat van hen werd verwacht.

Ontwerpers moeten meer inclusief leren denken

"Ontwerpers vinden het vaak lastig om te denken als niet-ontwerpers en ouderen als ze niet veelvuldig van techniek gebruik maken", zegt Simon Jones een collega van Lutteroth. "Bovendien is een algemeen probleem dat ontwerpers bij het stellen van hun prioriteiten vaak onvoldoende rekening houden met inclusiviteit. Ze zijn meer bezig met hoe het er uitziet dan met de bruikbaarheid voor iedereen. Doorgaans is dat geen probleem als je een regelmatige gebruiker bent van zo'n toepassing, maar het is strijdig met een essentieel principe van usability: Je moet geen gebruiksaanwijzing hoeven lezen om te bereiken wat je wilt doen."

De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat AR een belangrijke rol gaat spelen in het dagelijks leven van iedereen. Dat varieert van hulp bij het zelf uitvoeren van eenvoudige reparaties tot het, al wandelend door de straat, besluiten de bus van de ene of de andere halte te nemen.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
Ed 24 juni 2021 14:31

Wat ik mij afvraag: kennen de onderzoekers en de ontwerpers eigenlijk wel mensen die dementerend zijn? Als zij die kennen, zullen ze weten dat het kunnen en kennen bij dementerenden steeds meer terug gaat naar de situatie in hun jeugd. Dan weten de onderzoekers/ontwerpers ook dat de dementerende moeite zal hebben met "zo'n raar ding" op hun hoofd, en dat ze niet snel zullen begrijpen wat er in hun blikveld gebeurt.
Laat de ontwerpers en onderzoekers eerst een tijdje vrijwilligerswerk met dementerenden doen: zo investeren ze meteen in hun (professionele) toekomst.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.