Innovatie & Strategie

Personal Tech
Siri

Apples Siri blijft in ontwikkeling achter

Commentatoren verwonderen zich over het gebrek aan vooruitgang dat Apple met zijn digitale assistent Siri boekt.

© CC BY-SA 2.0,  iphonedigital
9 juni 2017

Commentatoren verwonderen zich over het gebrek aan vooruitgang dat Apple met zijn digitale assistent Siri boekt.

Bij de annonceringen die Apple op zijn  Worldwide Developers Conference deed, was er een terrein waarop het wat dunnetjes bleef: de digitale assistent Siri.

Zeker, de ontwikkeling van Siri staat niet stil Apple annonceerde op zijn conferentie voor ontwikkelaars vertalingen vanuit het Engels in verschillende hoofdtalen, verbeterde mogelijkheden om te leren waar de interesse van de gebruiker naar uitgaat en beter inzicht in de context waarbinnen vragen worden gesteld zodat vervolgvragen beter afgehandeld worden.

Maar er zijn ook terreinen waar verbetering hard nodig is, maar niet op komst lijkt. Sean O'Kane bijvoorbeeld benoemt op The Verge spraakherkenning als zwakke plek van Siri. Siri is op dat vlak duidelijk de mindere van Amazons Alexa en Googles Assistent, constateert O'Kane. Het was volgens hem ook opmerkelijk dat er op de WWDC geen enkele spraakinteractie met Siri gedemonstreerd werd, Bij de presentatie van de vernieuwing lag de nadruk op ikoontjes die dankzij Siri app-afhankelijk zijn, verwerking van QR-codes en andere zaken die wel een relatie hebben met machineleren, stelt O'Kane, maar niet met het gebruik van Siri als intelligent spraakinterface.

Ook in een artikel in de Wall Street Journal, dat deels overgenomen is door 9to5Mac, wordt geconstateerd dat Siri achterblijft bij de concurrentie. De Wall Street Journal haalt bijvoorbeeld een onderzoek aan van digitalemarketingbedrijf Stone Temple. Bij een test met 5000 spraakopdrachten reageerde Siri in 62 procent van de gevallen goed. Alexa en Assistant haalden 90 procent. Siri presteert ook veel sclechter bij het herkennen van stemmen in een rumoerige omgeving, of wanneer de spreker op afstand staat. Dat laatste is met name belangrijk nu Apple met zijn HomePod de concurrentie aangaat met Amazons Echo en Googles Home. Volgens de commentatoren is het niet voor niets dat Apple voor dit basisstation voor in de huiskamer de muziekmogelijkheden adverteert, en niet de mogelijkheden als digitaal assistent.

Voor de ontwikkelaars van het eerste uur die The Wall Styreet Journal sprka, is dat allemaal heel teleurstellend. Die zine met lede ogen aan hoe Apple zich de kaas van het brood laat snoepen op een marktterrein waar het zelf in 2009 duidelijk het voortouw nam.

1
Reacties
Spellchecker 02 augustus 2017 10:16

Weer taalfouten (spelling, leestekens), 5 deze keer - slordig werk...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.