Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple's programmeertaal Swift met gemor ontvangen

Dat is in een notedop de kritiek die Matt Baxter-Reynolds uit op de nieuwe programmeertaal Swift, die Apple eerdere deze week met het nodige tromgeroffel introduceerde. Swift zou makkelijker en vooral efficiënter werken dan de ietwat achterhaalde tooling op basis van Objective-C en Cocoa Touch, die tot dusverre de norm was voor ontwikkelen van apps voor de iPhone en de iPad.
Geconcentreerd werkende programmeur
© Shutterstock
Shutterstock

Anders zijn als verdienste op zich

"Het lijkt erop dat Swift alleen bedoeld is om Apple-ontwikkelaars te helpen, maar zo het dat al doet, helpt ze allerminst om deel uit te gaan maken van een mobiele ontwikkelgemeenschap die verder strekt dan alleen het Apple-wereldje" schrijft Baxter-Reynolds in een buitengemeen fel artikel op de site ZDNet.com. "Wat ontwikkelaars nodig hebben is een herkenbare ontwikkelomgeving die is gebaseerd op open standaarden en algemeen begrepen werkwijzes. Wat ze niet nodig hebben is horde van 'ik-weet-het-beter-dan-jij'-engineers die vanuit hun ivoren toren komen aanzetten met iets waarvan het anders dan anders zijn kennelijk als verdienste op zich moet gelden".

Niets meer dan nog weer een silo

Volgens Baxter-Reynolds heeft Apple een unieke gelegenheid vergooid om bij te dragen aan het naar elkaar toegroeien van de ontwikkelpraktijken voor de diverse mobiele platformen. Nu is het zo dat wie apps ontwikkelt voor Android, in het straatje van Java en de Android SDK wordt gemanoeuvreerd. En Microsoft loodst ontwikkelaars van apps voor Windows Phone richting C# en Silverlight. En Apple voegt aan zijn bestaande Objective-C en Cocoa ontwikkelomgeving met Swift slechts een extra silo toe. En al die ontwikkel-silo's hanteren eigen structuren en adresseren andere API's, wat het uitbrengen voor apps in varianten voor meerde mobile platformen tot een hoogst inefficiënte en dus vaak ook weinig rendabele aangelegenheid maakt.

Botsende vertrekpunten

Op thenextweb.com vraagt ontwikkelaar Steve Streza zich af in hoeverre Objective-C en Swift onderling compatibel zullen blijken: "Beide lijken behoorlijk verschillende vertrekpunten te hanteren ten aanzien van de structurering van een code en de wijze waarop API's data teruggeven. Het is onduidelijk hoe dat in beide ontwikkelomgevingen samengaat of botst."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in