Management

Branche
Autoriteit Consument en Markt

Apple's machtspositie krijgt kritische ACM-keuring

Klachten over machtsmisbruik in AppStore stapelen zich op.

11 april 2019

Klachten over machtsmisbruik in AppStore stapelen zich op.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoeken of techgigant Apple misbruik maakt van de positie die het bedrijf verworven heeft met zijn App Store.

Dit naar aanleiding van signalen van andere app-aanbieders die de toezichthouder ontving tijdens een marktstudie naar appstores. Die marktstudie is vandaag gepubliceerd.

"App-aanbieders zijn in grote mate afhankelijk van Apple en Google voor het aanbieden van apps aan gebruikers. In de marktstudie kreeg de ACM signalen van partijen die erop lijken te wijzen dat Apple misbruik maakt van zijn positie in de App Store'', aldus bestuurslid Henk Don. "De ACM ziet daarom reden voor een vervolgonderzoek op basis van de mededingingsregels’', voegt hij toe.

Oproep aan app-ontwikkelaars

De ACM richt zich in eerste instantie op de apps van Nederlandse nieuwsmedia, maar de toezichthouder roept ook andere app-ontwikkelaars op zich te melden wanneer zij zich benadeeld voelen in de AppStore of de PlayStore. De marktstudie maakt onderdeel uit van het beleid van de ACM om de digitale economie beter in kaart te brengen.

In het dagelijks leven worden apps steeds belangrijker, en de waakhond verwacht dat Apple en Google eerlijk en transparant gedrag vertonen. De ACM begint het onderzoek bij Apple, omdat de toezichthouder over dat bedrijf de meest concrete signalen ontving. Maar ook als er misstanden worden ervaren in de Play Store van Google wil de ACM die informatie gebruiken in het onderzoek.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.